Menu Zamknij

Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek zwana jest również pod nazwą szarlotka cesarska. Podobnie jak inne szarlotki, robi się ją z ciasta kruchego i jabłek, lecz jest ona trochę łatwiejsza, ponieważ nie musimy jabłek prażyć. Wystarczy ułożyć połówki na cieście i przykryć drugą warstwą ciasta. W miejsca powstałe po wydrążeniu gniazd nasiennych, możemy włożyć ulubioną konfiturę (np. powidła lub dżem z czarnej porzeczki) albo rodzynki i żurawinę.

Składniki na blaszkę o wymiarach 20×32 cm.
Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 150 g serka homogenizowanego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 niedużych jabłek
  • cynamon
  • 1 cukier waniliowy

Lukier:

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski lub na stół. Dodać cukier puder i schłodzone masło. Razem przesiekać nożem. Następnie dodać jajko i serek homogenizowany. Dłońmi zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części (jedną trochę większą, drugą mniejszą), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki mniejszą część ciasta i rozwałkować na posypanym mąką stole na wielkość blachy. Przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 10 minut. Wyjąć z piekarnika.
3. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i poukładać na cieście miejscem przekrojenia do dołu. Oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym. Wyjąć z lodówki drugą część ciasta. Rozwałkować na wielkość blachy i przykryć jabłka lekko dociskając brzegi. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40-50 minut.
4. Śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem, aby nie było grudek. Tak przygotowanym lukrem posmarować przestudzone ciasto.

Opublikowany wCiasta i desery

6 Komentarzy

  1. Pingback:Szarlotka sypana - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *