Menu Zamknij

Ciasto z musem jabłkowym

Najpopularniejszym ciastem jabłkowym jest szarlotka. Moje ciasto jest nieco inne, ale też pyszne. Piekę je już od dawna i zawsze mi się udaje, a domownikom i gościom bardzo smakuje. Wykorzystuję do tego ciasta własnej roboty mus jabłkowy i dlatego można je robić o każdej porze roku. Polecam do wypróbowania! 🙂

Składniki na blaszkę o wymiarach 28×24 cm.
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
Masa jabłkowa:
  • 1-litrowy słoik musu jabłkowego 
  • 2 galaretki cytrynowe
  • cukier puder na lukier


Przygotowanie:
1. Do garnka włożyć margarynę, wlać wodę, dodać 4 łyżki mąki i cukier. Zagotować. Odstawić do wystudzenia. 
2. Do miski przesiać 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać przestudzoną masę i razem wymieszać. Do tak przygotowanej masy wbijać po 1 żółtku i ucierać. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywno i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40 minut. 
3. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i połączyć z musem jabłkowym.
4. Przestudzone ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć tężejącą masą jabłkową. Wierzch ciasta polukrować, ewentualnie posypać cukrem pudrem.

Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *