Menu Zamknij

Makaron z grzybami

Do lasu możemy jechać o każdej porze roku, jednak ja wolę wypady jesienne, ponieważ podczas tych spacerów po lesie można nazbierać różnych grzybów. W tym roku byłam już kilka razy w lesie, ale ostatnio mąż wybrał się sam i przywiózł pełen koszyk grzybów. Część z nich wykorzystałam do przygotowania sosu, który podałam z makaronem tagliatelle. Możecie użyć innego rodzaju makaronu lub kaszy. 🙂

Składniki:

  • około 500 g świeżych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 400 g makaronu tagliatelle
  • posiekana natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
2. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem.
3. Na patelni roztopić masło. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i grzyby. Dusić na niewielkim ogniu przez 15-20 minut. Od czasu do czasu pomieszać. Następnie wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Chwilę podgotować, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać ugotowany makaron i wymieszać. Posypać natką pietruszki.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *