Składniki:
- 1 nieduży kalafior (około 500 g)
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- garść posiekanego zielonego koperku
Przygotowanie:
1. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić jeszcze gorącego, podusić widelcem lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
2. Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, wsypać do rondelka, wlać szklankę wody. Dodać 1/2 łyżeczki soli i gotować na małym ogniu około 15 minut. Następnie kasę przestudzić i wsypać do kalafiora. Wbić jajko, dodać gałkę muszkatołową, pieprz, posiekany koperek i bułkę tartą. Całość wyrobić na jednolitą masę (ewentualnie doprawić jeszcze solą).
3. Z powstałej masy formować okrągłe kotlety, lekko je spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej.
4. Gotowe kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.