Menu Zamknij

Kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej

Coraz częściej robię różnego rodzaju kotlety warzywne. Ostatnio z cukinii (przepis), a tym razem z kalafiora i kaszy jaglanej. Kotleciki takie są smaczne i sycące. Są świetnym rozwiązaniem dla małych dzieci, które nie zawsze przepadają za warzywami. Pomysłów na takie kotleciki może być wiele, więc zachęcam do wypróbowania. 🙂

Składniki:

  • 1 nieduży kalafior (około 500 g)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • garść posiekanego zielonego koperku

Przygotowanie:
1. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić jeszcze gorącego, podusić widelcem lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
2. Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, wsypać do rondelka, wlać szklankę wody. Dodać 1/2 łyżeczki soli i gotować na małym ogniu około 15 minut. Następnie kasę przestudzić i wsypać do kalafiora. Wbić jajko, dodać gałkę muszkatołową, pieprz, posiekany koperek i bułkę tartą. Całość wyrobić na jednolitą masę (ewentualnie doprawić jeszcze solą).
3. Z powstałej masy formować okrągłe kotlety, lekko je spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej.
4. Gotowe kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *