Menu Zamknij

Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym

Pyszna i prosta do zrobienia surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym to jedna z moich ulubionych surówek. Można ją podawać jako dodatek do drugiego dania obiadowego. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i smażonych ryb. Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym to też świetny dodatek do dań z grilla. Podstawą tej surówki jest oczywiście młoda kapusta, a pozostałe składniki to świeży ogórek, czerwona cebula i papryka w wybranym kolorze. Ponadto idealnym dodatkiem do młodej kapusty jest też świeży koperek. Sos do surówki zrobiłam na bazie gęstego jogurtu greckiego z dodatkiem musztardy francuskiej, miodu i musztardy ostrej. Młoda kapusta należy do niewielkiej grupy warzyw, które pojawiają się tylko w okresie wiosenno-letnim. Jest ona wtedy smaczna, miękka, soczysta. Doskonale nadaje się do spożywania na surowo, głównie jako składnik różnych surówek. Przygotowanie takiej surówki zajmuje zaledwie kilka minut, dlatego surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym to dobry pomysł, kiedy musimy przygotować coś na szybko do obiadu lub grilla.

Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym

Składniki na Surówkę z młodej kapusty z sosem jogurtowym:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 większa czerwona cebula
  • 1 średniej wielkości ogórek gruntowy
  • 1/2 żółtej lub czerwonej papryki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Sos jogurtowy:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 3 łyżeczki miodu płynnego
  • sól, pieprz do smaku
Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym

Przygotowanie Surówki z młodej kapusty z sosem jogurtowym:

  1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Drobno poszatkować pozostawiając głąb. Kapustę przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać do kapusty. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski. Przełożyć do miski z kapustą. Do miski dodać około 1/4 łyżeczki soli i 2 łyżki octu jabłkowego. Całość ręką wymieszać i delikatnie poddusić, aby kapusta zmiękła. Ogórka umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki lub paski. Przełożyć do miski z kapustą. Koperek umyć, posiekać, dodać do surówki.
  2. Składniki sosu (tj. jogurt grecki, musztardę francuską, musztardę ostrą, płynny miód) umieścić w niedużej miseczce. Dodać odrobinę soli i około 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowany sos przełożyć do miski z warzywami. Delikatnie wymieszać.
  3. Polecam wypróbować przepis na surówkę z młodej kapusty i selera.
Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym
Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym
Opublikowany wSurówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *