Menu Zamknij

Naleśniki z młodą kapustą i kiełbasą

Naleśniki zazwyczaj przygotowuję na słodko z ulubionym dżemem lub białym serem. Jednak coraz częściej sięgam po wersje wytrawne i tym razem zrobiłam naleśniki z młodą kapustą i kiełbasą. Jest to pomysł na smaczny i sycący obiad, który możemy przygotować dzień wcześniej. Naleśniki z młodą kapustą i kiełbasą można też ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku. W takim przypadku na wierzchu naleśników należy ułożyć kawałki masła. Robiąc farsz do naleśników wykorzystałam kiełbasę głogowską, ale może to być też śląska, toruńska lub resztki innej wędliny, które znajdziemy w lodówce. Naleśniki z młodą kapustą i kiełbasą to danie typowo wiosenne, bo tylko w tym okresie mamy dostęp do młodej kapusty, która jest wyjątkowo smaczna i miękka. Naleśniki z młodą kapustą i kiełbasą smakują wyśmienicie i są świetną alternatywą dla tradycyjnych naleśników podawanych na słodko.

Naleśniki z młodą kapustą i kiełbasą

Składniki na Naleśniki z młodą kapustą i kiełbasą:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta
  • olej rzepakowy do smażenia

Farsz:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 200 g kiełbasy śląskiej lub toruńskiej
  • 1/2 pęczka koperku
  • 100 g żółtego startego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
Naleśniki z młodą kapustą i kiełbasą

Przygotowanie Naleśników z młodą kapustą i kiełbasą:

  1. Do garnka wbić 2 jajka, dodać 1/4 łyżeczki soli, wlać mleko, dodać szklankę mąki pszennej, 2 łyżki oleju rzepakowego. Zmiksować na wolnych obrotach miksera, dodawać pozostałą mąkę pszenną. Gdyby ciasto było zbyt gęste to dodać jeszcze trochę mleka. Gotowe ciasto odstawić na 15-20 minut.
  2. Z młodej kapusty usunąć wierzchnie liście. Drobno poszatkować pozostawiając głąb. Poszatkowaną kapustę przełożyć do garnka. Wlać 2 szklanki gorącej wody. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek wstawić na gaz, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. W międzyczasie kapustę przemieszać. Garnek zdjąć z ognia. Kapustę przelać na durszlak, dokładnie odcedzić.
  3. Cebulę obrać, pokroić w niedużą kostkę. Kiełbasę pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną kiełbasę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać pokrojoną cebulę, wymieszać, podsmażyć. Do podsmażonej kiełbasy z cebulą dodać odcedzoną kapustę, 2 łyżki masła. Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać. Poddusić do odparowania płynów. Następnie do farszu dodać umyty i pokrojony koperek oraz starty, żółty ser. Całość wymieszać. Chwilę podsmażyć do roztopienia się sera. Patelnię zdjąć z ognia.
  4. Na czystej patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Nabierką nakładać porcję ciasta naleśnikowego. Rozprowadzić równomiernie po całej patelni. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Usmażone naleśniki przełożyć na talerz ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  5. Na każdym naleśniku rozsmarować porcję farszu. Następnie zaginając brzegi do środka zwinąć naleśniki w rulon. Tak przygotowane naleśniki ponownie podsmażyć na patelni układając miejscem zwinięcia na spód.
  6. Polecam wypróbować przepis na naleśniki z młodą kapustą.
Naleśniki z młodą kapustą i kiełbasą
Naleśniki z młodą kapustą i kiełbasą
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *