Gnocchi to nieduże karbowane włoskie kluski ziemniaczane. W smaku są one podobne do naszych kopytek, z tą różnicą, że robi je się z ziemniaków gotowanych w mundurkach. Gnocchi mają też inny kształt. Podaje je się w inny sposób i z innymi dodatkami niż kopytka. Ja dzisiaj zrobiłam gnocchi z zielonymi szparagami. Jest to pomysł na obiad dla zabieganych, czyli dla osób które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie ciepłego posiłku. To danie przygotowuje się bardzo szybko, a lista składników nie jest długa. W tym samym czasie, kiedy gotujemy gnocchi, na patelni podsmażamy pozostałe składniki. Następnie na patelnię dodajemy ugotowane kluski, pokrojone suszone pomidory, zagęszczamy serkiem śmietankowym, mieszamy, zagotowujemy i gotowe. Gnocchi z zielonymi szparagami przed podaniem posypujemy startym żółtym serem. Idealny będzie parmezan. Do zrobienia gnocchi z zielonymi szparagami najlepszy jest nie za tłusty, surowy boczek wędzony, który nadaje całemu daniu charakterystycznego smaku wędzonki. Połączenie gnocchi z zielonymi szparagami, boczkiem wędzonym i suszonymi pomidorami w kremowym sosie to aromatyczne, smaczne danie. Na jego przygotowanie poświęcimy nie więcej niż 30 minut. Sezon na szparagi jest krótki i pomimo iż można je mrozić lub wekować w słoikach to jednak świeże w sezonie smakują najlepiej.

Składniki na Gnocchi z zielonymi szparagami:
- 1 opakowanie (500 g) gnocchi
- 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów
- 150 g surowego boczku wędzonego
- 2-3 łyżki suszonych pomidorów krojonych w oliwie
- 2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego
- 1/3 szklanki wody od gotowania gnocchi
- starty, żółty ser do posypania
- sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku

Przygotowanie Gnocchi z zielonymi szparagami:
- Gnocchi ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić pozostawiając 1/3 szklanki wody do przygotowania sosu.
- Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na kawałki o długości około 2-3 cm.
- Boczek pokroić w cienkie paski.
- Suchą patelnię wstawić na gaz. Dodać pokrojony boczek. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia boczku. Następnie dodać pokrojone szparagi. Smażyć ciągle mieszając przez około 5 minut. Całość doprawić solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem (solą ostrożnie, ponieważ boczek jest słony, a gnocchi też gotujemy w osolonej wodzie). Na patelnię dodać ugotowane gnocchi, suszone pomidory. Całość wymieszać. Serek przełożyć do 1/3 szklanki z wodą od gotowania gnocchi. Rozmieszać. Przelać na patelnię. Wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić. Patelnię zdjąć z ognia. Całość przed podaniem posypać startym żółtym serem.
- Polecam wypróbować przepis na makaron z gnocchi z pesto i kurczakiem.


