Menu Zamknij

Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem

Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem to pomysł na smaczny, wiosenno-letni obiad. Do zrobienia tego dania najlepszy będzie surowy boczek wędzony, który nada potrawie wyrazistego smaku. Ponadto obowiązkowym dodatkiem do dań z młodej kapusty i młodych ziemniaków jest świeży koperek, którego nie mogło zabraknąć też i tu zabraknąć. Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem to proste i szybkie w przygotowaniu danie, do zrobienia którego można też wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Pomimo iż jest to danie proste to zachwyci ono nas swoim smakiem. Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem świetnie będzie smakować z sadzonym jajkiem oraz szklanką maślanki.

Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem

Składniki na Młodą kapustę z ziemniakami i boczkiem:

  • 1 nieduża główka młodej kapusty
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 150 g boczku wędzonego
  • sól, pieprz
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • tymianek
  • 1/2 pęczka koperku
Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem

Przygotowanie Młodej kapusty z ziemniakami i boczkiem:

  1. Ziemniaki umyć, obrać, przełożyć do garnka. Wlać wody, dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz. Ugotować ziemniaki na półmiękko. Garnek zdjąć z ognia, odcedzić. Pozostawić ziemniaki do przestudzenia.
  2. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, przekroić na pół, poszatkować. Przełożyć do garnka. Wlać 2 szklanki gorącej wody. Wsypać 1/2 łyżeczki soli, dodać ziele angielskie, liść laurowy. Marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przełożyć do garnka z kapustą. Garnek wstawić na gaz i gotować około 10 minut od momentu zagotowania się całości. Garnek zdjąć z ognia, odcedzić.
  3. Boczek pokroić w kostkę lub paski. Przełożyć na patelnię. Patelnię wstawić na gaz. Smażyć boczek do zrumienienia i wytopienia tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć na patelnię z boczkiem. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać pokrojone w plasterki ugotowane ziemniaki (gdyby wytopiło się zbyt mało tłuszczu to dodać 2-3 łyżki oleju rzepakowego). Ziemniaki doprawić słodką, ostrą papryką, pieprzem i tymiankiem. Smażyć do zrumienienia. W międzyczasie kilka razy pomieszać. Następnie na patelnię dodać ugotowaną, odcedzoną kapustę. Całość wymieszać, chwilę podsmażyć. Patelnię zdjąć z ognia. Koperek umyć, drobno posiekać. Przed podaniem posypać ziemniaki z kapustą i boczkiem.
  4. Polecam wypróbować przepis na surówkę z młodej kapusty z sosem jogurtowym.
Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem
Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *