Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem to pomysł na smaczny, wiosenno-letni obiad. Do zrobienia tego dania najlepszy będzie surowy boczek wędzony, który nada potrawie wyrazistego smaku. Ponadto obowiązkowym dodatkiem do dań z młodej kapusty i młodych ziemniaków jest świeży koperek, którego nie mogło zabraknąć też i tu zabraknąć. Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem to proste i szybkie w przygotowaniu danie, do zrobienia którego można też wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Pomimo iż jest to danie proste to zachwyci ono nas swoim smakiem. Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem świetnie będzie smakować z sadzonym jajkiem oraz szklanką maślanki.
Składniki na Młodą kapustę z ziemniakami i boczkiem:
- 1 nieduża główka młodej kapusty
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 150 g boczku wędzonego
- sól, pieprz
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- słodka i ostra papryka w proszku
- tymianek
- 1/2 pęczka koperku
Przygotowanie Młodej kapusty z ziemniakami i boczkiem:
- Ziemniaki umyć, obrać, przełożyć do garnka. Wlać wody, dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz. Ugotować ziemniaki na półmiękko. Garnek zdjąć z ognia, odcedzić. Pozostawić ziemniaki do przestudzenia.
- Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, przekroić na pół, poszatkować. Przełożyć do garnka. Wlać 2 szklanki gorącej wody. Wsypać 1/2 łyżeczki soli, dodać ziele angielskie, liść laurowy. Marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przełożyć do garnka z kapustą. Garnek wstawić na gaz i gotować około 10 minut od momentu zagotowania się całości. Garnek zdjąć z ognia, odcedzić.
- Boczek pokroić w kostkę lub paski. Przełożyć na patelnię. Patelnię wstawić na gaz. Smażyć boczek do zrumienienia i wytopienia tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć na patelnię z boczkiem. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać pokrojone w plasterki ugotowane ziemniaki (gdyby wytopiło się zbyt mało tłuszczu to dodać 2-3 łyżki oleju rzepakowego). Ziemniaki doprawić słodką, ostrą papryką, pieprzem i tymiankiem. Smażyć do zrumienienia. W międzyczasie kilka razy pomieszać. Następnie na patelnię dodać ugotowaną, odcedzoną kapustę. Całość wymieszać, chwilę podsmażyć. Patelnię zdjąć z ognia. Koperek umyć, drobno posiekać. Przed podaniem posypać ziemniaki z kapustą i boczkiem.
- Polecam wypróbować przepis na surówkę z młodej kapusty z sosem jogurtowym.