Surówka z młodej kapusty i selera to smaczny dodatek do obiadu lub dań z grilla. Przepis jest bardzo prosty, a taka wiosenna surówka smakuje rewelacyjnie. Biała kapusta jest dostępna w sklepach przez cały rok, jednak na surówki najlepiej nadają się główki młodej kapusty i można ją kupić tylko w okresie wiosenno-letnim. Młoda kapusta jest bardzo miękka, soczysta i wystarczy tylko kilka dodatków, aby powstała z niej smaczna surówka. U mnie tym razem są to marchew, jabłko, kawałek selera i cebula. Zazwyczaj surówki warzywne robię z sosem winegret, ale tym razem dodałam do niej majonez i muszę przyznać, że taka wersja surówki z młodej kapusty i selera bardzo nam smakowała. Surówka z młodej kapusty i selera sprawdzi się również jako dodatek do smażonych lub pieczonych ryb. Z młodej kapusty można wyczarować wiele pysznych dań, ale surówka z młodej kapusty i selera to jeden z moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem tego warzywa.
Składniki na Surówkę z młodej kapusty i selera:
- 1 nieduża główka młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1 nieduża cebula
- kawałek selera (około 100 g)
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie Surówki z młodej kapusty i selera:
- Z młodej kapusty usunąć wierzchnie liście, przekroić na pół, usunąć głąb, drobno poszatkować i przełożyć do miski. Posolić (około 1/4 łyżeczki), wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Marchew umyć, obrać, zetrzeć do miski z kapustą na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny, wymieszać i przełożyć do miski z kapustą.
- Seler obrać, zetrzeć do miski z kapustą na tarce jarzynowej.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do miski z kapustą.
- Koperek umyć, osuszyć i drobno pokroić. Dodać do kapusty.
- Do miski dodać 2 łyżki majonezu, doprawić pieprzem, ewentualnie cukrem. Całość wymieszać.
- Polecam wypróbować przepis na surówkę z młodej kapusty i ogórka.
Pingback:Młoda kapusta z pieczarkami - Danka Pichci
Pingback:Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem - Danka Pichci