Ciasto Malibu Truskawkowe to połączenie soczystych, słodkich truskawek i kokosów. Jest to delikatnie, efektownie prezentujący się deser, idealny do popołudniowej kawy w letni, ciepły dzień. Ciasto Malibu Truskawkowe tworzą następujące warstwy: kruchy spód, krem kokosowy i na wierzchu chrupiąca beza. Krem kokosowy robimy na bazie serka mascarpone i ubitej słodkiej śmietanki 30%. Do kremu dodajemy kilka łyżek likieru kokosowego i wiórki kokosowe. W tak przygotowanym kremie ułożone są świeże truskawki. W przygotowaniu ciasta Malibu Truskawkowego, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie, a dokładniej upieczenie bezy, ale tę czynność możemy zrobić dzień wcześniej. Kolejnego dnia pieczemy tylko kruchy spód, robimy krem kokosowy, a następnie składamy całość i ciasto gotowe. Przed podaniem na stół ciasto Malibu Truskawkowe należy umieścić co najmniej na godzinę w lodówce.

Składniki na blaszkę o wymiarach 23×28 cm.
Składniki na Ciasto Malibu Truskawkowe:
Ciasto kruche:
- 4 żółtka
- 170 g mąki pszennej (krupczatki)
- 130 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru
Krem kokosowy:
- 400 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek likieru kokosowego Malibu
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
- 500 g świeżych truskawek

Przygotowanie Ciasta Malibu Truskawkowego:
- Przygotowanie spodu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski lub na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier puder i cukier wanilinowy. Całość dokładnie posiekać nożem lub siekaczką. Następnie dodać żółtka i wyrobić gładkie jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach blachy. Ciasto razem z papierem przełożyć do blachy, nakłuć widelcem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 15 minut (do zrumienienia). Ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić do ostudzenia.
- Przygotowanie bezy. Białka przelać do miski. Dodać szczyptę soli. Ubić na sztywno. Następnie dodawać porcjami cukier, miksować do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Na końcu dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Ponownie zmiksować na niskich obrotach miksera. Na papierze do pieczenia narysować prostokąt o wymiarach blachy i wyłożyć w to miejsce ubitą pianę z białek. Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st.C. i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110 st.C. i piec kolejne 20 minut. Po tym czasie skręcić gaz i uchylić drzwiczki piekarnika pozostawiając w nim bezę do całkowitego wystudzenia.
- Z truskawek usunąć szypułki, umyć, pozostawić na durszlaku do wysuszenia.
- Przygotowanie kremu kokosowego. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać, pozostawić do wystudzenia (ale nie całkowitego stężenia). Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać cukier puder. Ubić na sztywno. Następnie zmniejszyć obroty miksera, dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować do połączenia składników. Na końcu wsypać wiórki kokosowe, dodać likier kokosowy i wlać przestudzoną żelatynę. Zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia składników.
- Na przestudzonym kruchym spodzie ułożyć truskawki. Jeżeli mamy duże owoce to przekroić je na pół. Następnie wyłożyć przygotowany krem kokosowy, wyrównać. Kolejno z bezy delikatnie usunąć papier i wyłożyć ją na wierzch ciasta. Blaszkę z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na około godzinę, aby krem stężał.
- Polecam wypróbować przepis na ciasto kruche z kremem i truskawkami.



Jeśli daje żelatynę, to nie musi być śmietaną kremówka. Może być nawet 12 procentowa lub jogurt grecki. Wyjdzie i smacznie i zdrowiej i taniej.😄
Pingback:Jogurtowiec truskawkowy bez pieczenia - Danka Pichci