Menu Zamknij

Sernik z białą czekoladą

Muszę przyznać, że sernik to zdecydowanie jeden z moich ulubionych rodzai ciast. Przygotowuję go dość często i za każdym staram się zrobić coś nowego. Na moim blogu pojawił się już między innymi przepis na sernik z masą kajmakową oraz sernik waniliowy. Natomiast jak zobaczyłam przepis na sernik z białą czekoladą to wiedziałam, że muszę go wypróbować. Uwielbiam białą czekoladę, więc dodana do tego ciasta musi być połączeniem idealnym! Zrobiłam ten sernik i muszę Wam powiedzieć, że się nie myliłam. Jest on podwójnie czekoladowy, ponieważ białą czekoladę dodaje się do masy serowej, a także stanowi ona polewę upieczonego już ciasta. Sernik z białą czekoladą wyszedł przepyszny! Moja rodzinka go pokochała, tak samo jak ja i został zjedzony w jeden dzień. 🙂 Na pewno jeszcze nieraz go przygotuję. Gorąco polecam wam wypróbować ten przepis!

Sernik z białą czekoladą

Składniki na blaszkę o wymiarach 28x23cm.

Składniki na sernik z białą czekoladą:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek ( w temperaturze pokojowej)
  • 1 tabliczka (100 g) białej czekolady
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 100 g masła
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • herbatniki

Polewa z białej czekolady:

  • 1 tabliczka (100 g) białej czekolady
Sernik z białą czekoladą

Przygotowanie sernika z białą czekoladą:

  1. Jedną tabliczkę czekolady pokruszyć do kubka i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Masło roztopić. Odstawić do przestudzenia
  3. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i zmiksować na puszystą masę (do momentu rozpuszczenia cukru). Następnie wlać mleko. Zmiksować do połączenia składników. Wsypać mleko w proszku. Ponownie zmiksować. Następnie dodać rozpuszczoną białą czekoladę i ostudzone masło. Zmiksować do połączenia składników. Wsypać budynie śmietankowe, dodać ser z wiaderka i ponownie zmiksować do połączenia składników.
  4. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę. Przełożyć do masy serowej. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
  5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez około godzinę. Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  6. Drugą tabliczkę czekolady pokruszyć do kubka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie roztopioną białą czekoladą posmarować wierzch ostudzonego sernika. Odstawić do zastygnięcia.
Sernik z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą

Inspiracja: Kulinarne Fantazje Marioli.

Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *