Muszę przyznać, że sernik to zdecydowanie jeden z moich ulubionych rodzai ciast. Przygotowuję go dość często i za każdym staram się zrobić coś nowego. Na moim blogu pojawił się już między innymi przepis na sernik z masą kajmakową oraz sernik waniliowy. Natomiast jak zobaczyłam przepis na sernik z białą czekoladą to wiedziałam, że muszę go wypróbować. Uwielbiam białą czekoladę, więc dodana do tego ciasta musi być połączeniem idealnym! Zrobiłam ten sernik i muszę Wam powiedzieć, że się nie myliłam. Jest on podwójnie czekoladowy, ponieważ białą czekoladę dodaje się do masy serowej, a także stanowi ona polewę upieczonego już ciasta. Sernik z białą czekoladą wyszedł przepyszny! Moja rodzinka go pokochała, tak samo jak ja i został zjedzony w jeden dzień. 🙂 Na pewno jeszcze nieraz go przygotuję. Gorąco polecam wam wypróbować ten przepis!
Składniki na blaszkę o wymiarach 28x23cm.
Składniki na sernik z białą czekoladą:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek ( w temperaturze pokojowej)
- 1 tabliczka (100 g) białej czekolady
- 1 szklanka mleka w proszku
- 100 g masła
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- herbatniki
Polewa z białej czekolady:
- 1 tabliczka (100 g) białej czekolady
Przygotowanie sernika z białą czekoladą:
- Jedną tabliczkę czekolady pokruszyć do kubka i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Masło roztopić. Odstawić do przestudzenia
- Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i zmiksować na puszystą masę (do momentu rozpuszczenia cukru). Następnie wlać mleko. Zmiksować do połączenia składników. Wsypać mleko w proszku. Ponownie zmiksować. Następnie dodać rozpuszczoną białą czekoladę i ostudzone masło. Zmiksować do połączenia składników. Wsypać budynie śmietankowe, dodać ser z wiaderka i ponownie zmiksować do połączenia składników.
- Do białek dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę. Przełożyć do masy serowej. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez około godzinę. Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Drugą tabliczkę czekolady pokruszyć do kubka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie roztopioną białą czekoladą posmarować wierzch ostudzonego sernika. Odstawić do zastygnięcia.
Inspiracja: Kulinarne Fantazje Marioli.
Dzień dobry, jaki wymiar blaszki jest potrzebny do tego przepisu? Pozdrawiam
28×23 cm
Witam serdecznie . Czy sernik można zrobić z sera tradycyjnego?? Czy tylko z wiaderkowego?? Bardzo proszę o informacje . Pozdrawiam Ewa
można spróbować, tylko wówczas trzeba ser zmielić 3 razy w maszynce do mięsa
Super, a może by tak podać ile tych herbatników i na jaką blaszkę..
Jest podana wielkość blaszki – 28×23 cm, herbatników 1 opakowanie
Jest pyszny! Robiłam kiedyś, ale tylko z białą czekoladą, teraz dodałam według twojego przepisy mleka w proszku i pyychotka,ale zmniejszyłam ilość cukru i nie dawałam już polewy, niebo w gębie