Menu Zamknij

Klopsiki mielone zapiekane z sosem pieczarkowym

Klopsiki mielone zapiekane z sosem pieczarkowym to pomysł na smaczny obiad lub kolację w sytuacji, gdy znudziły nam się tradycyjne, smażone klopsy mielone. Przygotowane w ten sposób są niesamowicie pyszne, a w towarzystwie ziemniaków i surówki to jeden z moich ulubionych obiadów! Jeżeli chcemy podać klopsiki mielone zapiekane z sosem pieczarkowym na kolację to ziemniaki możemy zastąpić ulubionym pieczywem. W obu sytuacjach będą smakować wyśmienicie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, jeżeli szukacie innego sposobu na podanie klopsików mielonych!

Klopsiki mielone zapiekane z sosem pieczarkowym

Składniki na klopsiki mielone zapiekane z sosem pieczarkowym:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • 1/2 niedużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek, ostra papryka w proszku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Sos pieczarkowy:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 20 dag startego żółtego sera
Klopsiki mielone zapiekane z sosem pieczarkowym

Przygotowanie klopsików mielonych zapiekanych z sosem pieczarkowym:

  1. Kajzerkę przełożyć do kubka lub miseczkę. Zalać wodą lub mlekiem. Odstawić do napęcznienia, czyli na około 15-20 minut.
  2. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką. Dodać odciśniętą kajzerkę i ręką wyrobić na jednolitą masę.
  3. Z przygotowanej masy zwilżonymi dłońmi formować nieduże klopsy. Obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Przełożyć przygotowane klopsy mielone i zrumienić je z obu stron (nie musimy zbyt długo ich smażyć, ponieważ będą jeszcze zapiekane). Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  4. Pieczarki oczyścić. Jeżeli mamy większe pieczarki to pokroić w plasterki, a jeżeli małe to wystarczy pokroić je w ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Doprawić solą, pieprzem. Smażyć, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Następnie wlać bulion i śmietankę. Dokładnie wymieszać i sosem zalać klopsiki. Wierzch posypać startym żółtym serem.
  5. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać przez około 20-30 minut. Podawać z ziemniakami i surówką. Można także podać z ryżem, kaszą lub pieczywem.
Klopsiki mielone zapiekane z sosem pieczarkowym
Opublikowany wObiad

3 Komentarze

  1. Pingback:Klopsiki po myśliwsku - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *