Menu Zamknij

Klopsiki po myśliwsku

Klopsiki po myśliwsku to pomysł na smaczny i sycący obiad szczególnie na chłodniejsze dni. Jest to danie, które można podawać na wiele sposobów, a mianowicie z kaszą, ryżem, ziemniaki lub ze świeżym pieczywem. Dobre też będą z kopytkami. Każdy znajdzie swoją ulubioną wersję. Ja robiąc klopsiki po myśliwsku sos zrobiłam na bazie pieczarek i suszonych grzybów leśnych, ale pieczarki można pominąć. Klopsiki po myśliwsku to ciekawa alternatywa do tradycyjnych klopsów smażonych na tłuszczu, chociaż trzeba poświęcić trochę więcej czasu na ich przygotowanie, ale warto, bo zachwycają swoim smakiem. Gorąco polecam wypróbować mój przepis na klopsiki po myśliwsku!

Klopsiki po myśliwsku

Składniki na Klopsiki po myśliwsku:

  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduża biała cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • ostra i słodka papryka w proszku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Sos:

  • 200 g pieczarek
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • 1 większa biała cebula
  • 2 nieduże ogórki kiszone
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 szklanka bulionu mięsnego lub ciepłej wody
  • sól, pieprz do smaku
  • słodka i ostra papryka w proszku
Klopsiki po myśliwsku

Przygotowanie Klopsików po myśliwsku:

  1. Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie. Pozostawić do napęcznienia.
  2. Grzyby suszone przełożyć do miseczki, zalać szklanką wrzątku i odstawić do napęcznienia.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać cebulę i podsmażyć do zrumienienia. Patelnię zdjąć z ognia. Zrumienioną cebulę przełożyć do miski.
  4. Do miski z cebulą dodać mięso mielone. Wbić jedno jajko. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśniętą z wody kajzerkę. Dodać przyprawy i wyrobić na jednolitą masę. Z mięsa formować zwilżonymi dłońmi nieduże klopsy. Przełożyć je na talerz wysypany bułką tartą.
  5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażyć na złoty kolor z obu stron obtoczone w bułce tartej klopsy. Klopsy zdjąć z patelni.
  6. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  7. Patelnię, na której smażyliśmy klopsy ponownie wstawić na gaz. Dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Chwilę podsmażyć. Grzyby suszone wyjąć z wody, wodę wlać na patelnię z pieczarkami, a grzyby pokroić w paski, dodać na patelnię. Do sosu dodać ziele angielskie, liść laurowy, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać szklankę ciepłego bulionu, włożyć podsmażone klopsiki. Przykryć i dusić na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Wymieszać. Zagotować i dodać pokrojone w półplasterki ogórki kiszone. Ponownie wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia.
  8. Polecam wypróbować przepis na klopsiki mielone zapiekane z sosem pieczarkowym.
Klopsiki po myśliwsku
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *