Surówki to zdecydowanie mój najlepszy dodatek do obiadu. Robię je bardzo często i podaję do dań zarówno mięsnych, jak i rybnych. Z surówkami podobnie jak z sałatkami, wystarczy zmienić jeden lub dwa składniki lub zrobić inny sos i mamy zupełnie inny smak. W okresie zimowym jako dodatek do obiadu wykorzystuję na przykład surówki ze słoików, które przygotowałam jako przetwory. Natomiast w okresie wiosenno-letnim przyrządzam surówki ze świeżych warzyw, głównie na bazie sałaty lodowej lub młodej kapusty. Teraz właśnie mamy taki okres, że powoli przetwory się kończą i trzeba sobie radzić w inny sposób. Dobrym rozwiązaniem jest surówka z modrej kapusty z jabłkiem, którą możemy zrobić w ostatniej chwili przed obiadem. Surówka z modrej kapusty z jabłkiem najlepiej smakuje z kotletem schabowym i ugotowanymi ziemniakami.
Składniki na surówkę z modrej kapusty z jabłkiem:
- 1/2 niedużej główki czerwonej kapusty
- 1 średniej wielkości jabłko
- 1 nieduża czerwona cebula
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie surówki z modrej kapusty z jabłkiem:
- Z czerwonej kapusty usunąć wierzchnie liście. Drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, w której będziemy przygotowywać surówkę.
- Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z kapustą.
- Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Przełożyć do miski z pozostałymi składnikami.
- Płynny miód, majonez, ocet jabłkowy, olej rzepakowy dodać do małej miseczki. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do miski z czerwoną kapustą. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na 10-15 minut, aby smaki się przegryzły. Podawać jako dodatek do obiadu.
Dzień dobry..
Tej poszatkowanej kapusty nie trzeba wrzucić na 2-3 minuty na wrzątek ? Nie jest twarda ?
Kapusty nie trzeba parzyć, ale musi być bardzo drobno poszatkowana lub starta na tarce, można też odrobinę posolić i podusić ręką to kapusta puści sok i będzie miękka.
Pingback:Surówka z kalarepy - Danka Pichci