Młoda kapusta to jedno z pierwszych warzyw pojawiających się na wiosnę. Dlatego gdy tylko się ona pojawi to staram się z niej coś przyrządzić. Najczęściej robię z młodej kapusty surówki, ale też podaję ją na ciepło jako dodatek do obiadu. Naszym ulubionym sposobem na przyrządzenie tego warzywa jest młoda kapusta zasmażana z boczkiem. Tym razem jednak postanowiłam przyrządzić coś nowego i zrobiłam młodą kapustę ze śmietaną i koperkiem. Wyszła równie pyszna i idealnie sprawdzi się jako bezmięsny dodatek do obiadu. Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem najlepiej smakuje podawana na ciepło, a jako dodatek do młodych ziemniaków i kotleta schabowego smakuje rewelacyjnie! Młodą kapustę ze śmietaną i koperkiem robi się ekspresowo, ponieważ warzywo to w tym okresie jest miękkie i nie trzeba go długo gotować, wręcz trzeba uważać, aby go nie rozgotować. Dlatego gorąco polecam wypróbować ten szybki i łatwy przepis na młodą kapustę ze śmietaną i koperkiem!

Składniki na młodą kapustę ze śmietaną i koperkiem:
- 1 główka młodej kapusty (około 1 kg)
- 1 średniej wielkości cebula
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
- pęczek zielonego koperku

Przygotowanie młodej kapusty ze śmietaną i koperkiem:
- Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, przekroić na pół, poszatkować (nie musi być zbyt drobno). Przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku. Wstawić na gaz, dodać sól, ziele angielskie, liść laurowy, cukier i gotować na wolnym ogniu. Gotować około 10 minut (lub krócej, żeby kapusty nie rozgotować), od czasu do czasu pomieszać.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać cebulę i podsmażyć do zeszklenia (nie rumienić). Następnie dodać mąkę, wymieszać, chwilę podgrzać (ale nie rumienić). Tak przygotowaną zasmażkę przełożyć do gotującej się młodej kapusty. Wymieszać, dodać ocet lub sok z cytryny i kwaśną gęstą śmietanę 18%. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Zdjąć z ognia. Spróbować i ewentualnie doprawić solą lub cukrem.
- Koperek umyć, osuszyć, posiekać. Dodać do młodej kapusty i wymieszać.

Moja ulubiona ?
MMM… dziecinstwo sie przypomina. Mama tak cudnie robila dokladnie taka kapuste.
o to mi chodziło , dziękuję za przepis 🙂