Menu Zamknij

Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

Młoda kapusta to jedno z pierwszych warzyw pojawiających się na wiosnę. Dlatego gdy tylko się ona pojawi to staram się z niej coś przyrządzić. Najczęściej robię z młodej kapusty surówki, ale też podaję ją na ciepło jako dodatek do obiadu. Naszym ulubionym sposobem na przyrządzenie tego warzywa jest młoda kapusta zasmażana z boczkiem. Tym razem jednak postanowiłam przyrządzić coś nowego i zrobiłam młodą kapustę ze śmietaną i koperkiem. Wyszła równie pyszna i idealnie sprawdzi się jako bezmięsny dodatek do obiadu. Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem najlepiej smakuje podawana na ciepło, a jako dodatek do młodych ziemniaków i kotleta schabowego smakuje rewelacyjnie! Młodą kapustę ze śmietaną i koperkiem robi się ekspresowo, ponieważ warzywo to w tym okresie jest miękkie i nie trzeba go długo gotować, wręcz trzeba uważać, aby go nie rozgotować. Dlatego gorąco polecam wypróbować ten szybki i łatwy przepis na młodą kapustę ze śmietaną i koperkiem!

Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

Składniki na młodą kapustę ze śmietaną i koperkiem:

  • 1 główka młodej kapusty (około 1 kg)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • pęczek zielonego koperku
Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

Przygotowanie młodej kapusty ze śmietaną i koperkiem:

  1. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, przekroić na pół, poszatkować (nie musi być zbyt drobno). Przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku. Wstawić na gaz, dodać sól, ziele angielskie, liść laurowy, cukier i gotować na wolnym ogniu. Gotować około 10 minut (lub krócej, żeby kapusty nie rozgotować), od czasu do czasu pomieszać.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  3. Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać cebulę i podsmażyć do zeszklenia (nie rumienić). Następnie dodać mąkę, wymieszać, chwilę podgrzać (ale nie rumienić). Tak przygotowaną zasmażkę przełożyć do gotującej się młodej kapusty. Wymieszać, dodać ocet lub sok z cytryny i kwaśną gęstą śmietanę 18%. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Zdjąć z ognia. Spróbować i ewentualnie doprawić solą lub cukrem.
  4. Koperek umyć, osuszyć, posiekać. Dodać do młodej kapusty i wymieszać.
Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem
Opublikowany wSurówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *