Menu Zamknij

Sernik krówka

Od kilku dni córka prosiła mnie, aby upiec sernik, bo to jej ulubione ciasto. Chciałyśmy, aby był on inny niż te serniki, które piekłam do tej pory. Miałam w lodówce puszkę kajmaku, który chciałam w jakiś sposób wykorzystać. Poszperałam trochę w internecie i znalazłam na blogu Kulinarne przeboje przepis na sernik krówka. Przypadł mi ten przepis do gustu, ponieważ to ciasto można przygotować z serem z wiaderka. Sernik różni się od tych tradycyjnych spodem, ponieważ jest on wykonany z pokruszonych ciasteczek owsianych z masłem. Natomiast wierzch ciasta jest polany kajmakiem i posypany orzeszkami ziemnymi, które idealnie łączą się ze słodką masą krówkową.

Sernik krówka

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm.

Składniki na spód:

  • 200 g ciasteczek owsianych (u mnie z sezamem, ale mogą być z orzechami)
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (może być z wiaderka, ważne aby był gęsty)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)

Wierzch:

  • 1/2 puszki masy krówkowej (250 g)
  • około 80 g orzeszków ziemnych
Sernik krówka

Przygotowanie:

  1. Ciastka dokładnie pokruszyć (ja kruszyłam przy pomocy blendera). Masło roztopić w kubeczku. Dodać do pokruszonych ciastek. Wymieszać na jednolitą masę.
  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciasteczkową. Dokładnie wyrównać. Wstawić do lodówki na około 60 minut.
  3. Masło włożyć do kubeczka, roztopić i odstawić do przestudzenia. Do miski przełożyć ser, wbić jajka, dodać cukier puder, śmietankę, budyń śmietankowy i przestudzone masło. Całość zmiksować na jednolitą masę. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników. Następnie przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C. i piec około 70-80 minut. Po tym czasie skręcić piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić sernik do ostudzenia.
  4. Puszkę z masą krówkową umieścić w rondelku z ciepłą wodą i podgrzewać na gazie, aby się roztopiła. Następnie posmarować wierzch sernika. Orzeszki ziemne posiekać i posypać nimi sernik. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.
Sernik krówka
Opublikowany wCiasta i desery

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *