Od kilku dni córka prosiła mnie, aby upiec sernik, bo to jej ulubione ciasto. Chciałyśmy, aby był on inny niż te serniki, które piekłam do tej pory. Miałam w lodówce puszkę kajmaku, który chciałam w jakiś sposób wykorzystać. Poszperałam trochę w internecie i znalazłam na blogu Kulinarne przeboje przepis na sernik krówka. Przypadł mi ten przepis do gustu, ponieważ to ciasto można przygotować z serem z wiaderka. Sernik różni się od tych tradycyjnych spodem, ponieważ jest on wykonany z pokruszonych ciasteczek owsianych z masłem. Natomiast wierzch ciasta jest polany kajmakiem i posypany orzeszkami ziemnymi, które idealnie łączą się ze słodką masą krówkową.
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm.
Składniki na spód:
- 200 g ciasteczek owsianych (u mnie z sezamem, ale mogą być z orzechami)
- 50 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (może być z wiaderka, ważne aby był gęsty)
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 g masła
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
Wierzch:
- 1/2 puszki masy krówkowej (250 g)
- około 80 g orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
- Ciastka dokładnie pokruszyć (ja kruszyłam przy pomocy blendera). Masło roztopić w kubeczku. Dodać do pokruszonych ciastek. Wymieszać na jednolitą masę.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciasteczkową. Dokładnie wyrównać. Wstawić do lodówki na około 60 minut.
- Masło włożyć do kubeczka, roztopić i odstawić do przestudzenia. Do miski przełożyć ser, wbić jajka, dodać cukier puder, śmietankę, budyń śmietankowy i przestudzone masło. Całość zmiksować na jednolitą masę. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników. Następnie przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C. i piec około 70-80 minut. Po tym czasie skręcić piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić sernik do ostudzenia.
- Puszkę z masą krówkową umieścić w rondelku z ciepłą wodą i podgrzewać na gazie, aby się roztopiła. Następnie posmarować wierzch sernika. Orzeszki ziemne posiekać i posypać nimi sernik. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.
Pingback:Sernik z białą czekoladą - Danka Pichci
Jakiej ilości składników użyć na blachę 25×35? podwójnej, czy o połowę większą?
składniki najlepiej podwoić 🙂 proponowałabym również wydłużyć trochę czas pieczenia o 10-15 minut
Czy śmietankę tak odrazu wlać czy trzeba ją ubić? I czy takie już gotowe ciastka nie przypalają się?
od razu wlać 🙂 ciastka się nie przypalą
Sernik już w piekarniku 🙂 Czy orzeszki ziemne mają być solone? Z góry ślicznie dziękuję za odpowiedź.
jakie kto lubi 😉
Czy mogę zrobić sernik z podwójnej porcji składników? Ile piec?
Trudno powiedzieć, ja bym nie ryzykowała robienia z podwójnej porcji
Super przepis 🙂
I pyszny sernik 🙂
Banalnie prosty, bajecznie pyszny!
Dziękuję za przepis ?
Witam, jakiej ilości składników użyć na blaszkę 20 cm?
jeśli chodzi o tortownicę o średnicy 20 cm to nie trzeba zmniejszać składników, wówczas sernik będzie wyższy i proponowałabym o 10 minut dłużej piec
Budyń wcześniej ugotować ?
nie, wsypać od miski z pozostałymi składnikami
A budyń duży czy mały?
mały, 40 g
Piekarnik nastawić na góra dół ??
tak, bez termoobiegu
Czy sernik trzeba wstawić do lodówki?
nie
Czy można do masy dodać rozpuszczoną białą czekoladę, czy może to zepsuć ciasto?
można spróbować
Czy ciasto piec z termoobiegiem czy nie ? 🙂
bez
Czy tortownica 24 cm bedzie za duża nate proporcje?
będzie za duża, bo ciasto może wyjść zbyt cienkie
W takim razie zwiększyć jakoś proporcje, czy może jednak zostawić?
składniki zwiększyć o 1/5, jednak w tym przypadku trzeba także wydłużyć czas pieczenia i ciężko mi określić o ile może on być dłuższy, około 10-15 minut dłużej
Czy śmietana i ser maja mieć temperaturę pokojową?
tak
Pingback:Sernik Rafaello - Danka Pichci
Wyszlo super :)) czy można zrobić coś żeby ciasteczka na spodzie były chrupkie ?