Menu Zamknij

Sernik Rafaello

Serniki to bardzo znane i lubiane ciasta, które pieczemy na szczególne okazje. U mnie w domu obowiązkowo sernik musi być na każde święta. Oprócz tradycyjnego sernika do naszych ulubionych należy też sernik Raffaello. Jest to ciasto, które piecze się stosunkowo długo, ale przez to sernik nie opada i jest wilgotny. Sernik Raffaello poprzez dodatek białej czekolady i wiórków kokosowych w smaku przypomina znane pralinki o tej samej nazwie. Do masy serowej, oprócz sera, dodajemy również ser ricotta (może być mascarpone), tabliczkę białej czekolady, śmietankę kremówkę, przez co masa serowa jest stosunkowo rzadka (ale taka ma być). Ponadto tradycyjny sernik ma spód z kruchego ciasta, a sernik Raffaello robimy na spodzie z pokruszonych wafelków śmietankowych z dodatkiem migdałów i wiórków kokosowych. Sernik Raffaello jest delikatny, kremowy, śmietankowo-kokosowy w smaku.

Sernik Raffaello

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm.

Składniki na Sernik Raffaello:

Spód:

  • 200 g wafelków śmietankowych
  • 4 łyżek migdałów
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 30 g masła

Masa serowa:

  • 250 g serka ricotta
  • 1 tabliczka (100 g) białej czekolady
  • około 700 g sera z wiaderka
  • 40 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kieliszek (25 ml) likieru Malibu

Polewa:

  • 1 tabliczka (100 g) białej czekolady
  • 70 ml śmietanki 30%
  • wiórki kokosowe do posypania
Sernik Raffaello

Przygotowanie Sernika Raffaello:

  1. Wafelki śmietankowe pokruszyć lub zblendować w blenderze. Dodać masło, wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć przygotowaną masą. Posypać wiórkami kokosowymi. Migdały posiekać i posypać nimi spód ciasta. Wstawić do lodówki na 20 minut.
  2. Jedną tabliczkę białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
  3. Do miski przełożyć ser, ricottę. Dodać śmietankę i cukier waniliowy. Zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać jajka, ponownie zmiksować na jednolitą masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, rozpuszczoną czekoladę, likier, cukier puder i zmiksować do połączenia składników.
  4. Spód ciasta wyjąć z lodówki. Wylać przygotowaną masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 120 st.C. i piec przez 2 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i ostudzić sernik.
  5. Śmietankę wlać do kubeczka. Wstawić na gaz, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Dodać drobno posiekaną białą czekoladę. Dokładnie wymieszać i polać ostudzony sernik. Następnie posypać wiórkami kokosowymi. Sernik wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  6. Polecam wypróbować przepis na sernik krówka.
Sernik Raffaello
Sernik Raffaello
Opublikowany wCiasta i desery

3 Komentarze

  1. Pingback:Ciasto Rurociąg - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *