Menu Zamknij

Ciasto Rurociąg

Ciasto Rurociąg to kolejne ciasto bez pieczenia, przy którym nie ma dużo pracy i każdemu powinno się udać. Jest to słodki deser składający się z kilku warstw, a jedną z nich są ciasno ułożone obok siebie rurki z kremem. Pozostałe warstwy, czyli górę i dół ciasta stanowią ciemne herbatniki. Natomiast środek deseru to krem zrobiony na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. W kremie tym przełożone są rurki. Wierzch ciasta dodatkowo ozdobiony jest polewą z gorzkiej czekolady. Ja ciasto Rurociąg zrobiłam z rurkami o nadzieniu kokosowym, ale można też użyć innych, na przykład z nadzieniem kakaowym lub waniliowym. Te z nadzieniem kakaowym będą bardziej wyraziste w przekroju ciasta, a deser w każdej wersji będzie bardzo dobry. Rurki z kremem są same w sobie dość słodkie, dlatego do kremu dajemy niedużo cukru, jednak jeżeli ktoś lubi mniej słodkie desery to ciasto Rurociąg można zrobić też na krakersach. To ciasto Rurociąg ma jedną wadę, a mianowicie, aby się delektować jego smakiem musimy poczekać co najmniej noc. Po tym czasie herbatniki i rurki zmiękną, dzięki czemu ciasto będzie się łatwo kroić. Dlatego warto je zrobić dzień wcześniej przed planowanym podaniem.

Ciasto Rurociąg

Składniki na blaszkę o wymiarach 22×22 cm.

Składniki na Ciasto Rurociąg:

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 200 g ciemnych herbatników
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 400 g rurek z kremem (u mnie z nadzieniem kokosowym, ale może być kakao lub waniliowy)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Polewa:

  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady
Ciasto Rurociąg

Przygotowanie Ciasta Rurociąg:

  1. Żelatynę wsypać do 1/4 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Pozostawić do przestudzenia, ale pilnować aby nie zgęstniała.
  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą, a na spodzie ułożyć warstwę herbatników.
  3. Do miski przelać schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i pod koniec ubijania dodawać porcjami serek mascarpone. Miksować do połączenia składników (nie ubijać za długo). Na końcu dodać przestudzoną żelatynę, ponownie chwilę zmiksować.
  4. Połowę masy śmietanowo-serowej wyłożyć na herbatniki, wyrównać. Następnie ułożyć ciasno rurki z kremem. Przykryć drugą połową śmietany z mascarpone. Ułożyć drugą warstwę herbatników.
  5. Śmietankę przelać do niedużego kubka, wstawić na gaz, podgrzać, ale nie gotować. Następnie kubek zdjąć z ognia, dodać pokruszoną gorzką czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Tak przygotowaną polewą posmarować wierzch ciasta. Blaszkę przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  6. Polecam wypróbować przepis na sernik Raffaello.
Ciasto Rurociąg
Ciasto Rurociąg
Opublikowany wCiasta i desery

5 Komentarzy

  1. Pingback:Ciasto Michałek bez pieczenia - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *