Ciasto Rurociąg to kolejne ciasto bez pieczenia, przy którym nie ma dużo pracy i każdemu powinno się udać. Jest to słodki deser składający się z kilku warstw, a jedną z nich są ciasno ułożone obok siebie rurki z kremem. Pozostałe warstwy, czyli górę i dół ciasta stanowią ciemne herbatniki. Natomiast środek deseru to krem zrobiony na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. W kremie tym przełożone są rurki. Wierzch ciasta dodatkowo ozdobiony jest polewą z gorzkiej czekolady. Ja ciasto Rurociąg zrobiłam z rurkami o nadzieniu kokosowym, ale można też użyć innych, na przykład z nadzieniem kakaowym lub waniliowym. Te z nadzieniem kakaowym będą bardziej wyraziste w przekroju ciasta, a deser w każdej wersji będzie bardzo dobry. Rurki z kremem są same w sobie dość słodkie, dlatego do kremu dajemy niedużo cukru, jednak jeżeli ktoś lubi mniej słodkie desery to ciasto Rurociąg można zrobić też na krakersach. To ciasto Rurociąg ma jedną wadę, a mianowicie, aby się delektować jego smakiem musimy poczekać co najmniej noc. Po tym czasie herbatniki i rurki zmiękną, dzięki czemu ciasto będzie się łatwo kroić. Dlatego warto je zrobić dzień wcześniej przed planowanym podaniem.
Składniki na blaszkę o wymiarach 22×22 cm.
Składniki na Ciasto Rurociąg:
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml słodkiej śmietanki 30%
- 200 g ciemnych herbatników
- 3 łyżki cukru pudru
- 400 g rurek z kremem (u mnie z nadzieniem kokosowym, ale może być kakao lub waniliowy)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Polewa:
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
- 70 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie Ciasta Rurociąg:
- Żelatynę wsypać do 1/4 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Pozostawić do przestudzenia, ale pilnować aby nie zgęstniała.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą, a na spodzie ułożyć warstwę herbatników.
- Do miski przelać schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i pod koniec ubijania dodawać porcjami serek mascarpone. Miksować do połączenia składników (nie ubijać za długo). Na końcu dodać przestudzoną żelatynę, ponownie chwilę zmiksować.
- Połowę masy śmietanowo-serowej wyłożyć na herbatniki, wyrównać. Następnie ułożyć ciasno rurki z kremem. Przykryć drugą połową śmietany z mascarpone. Ułożyć drugą warstwę herbatników.
- Śmietankę przelać do niedużego kubka, wstawić na gaz, podgrzać, ale nie gotować. Następnie kubek zdjąć z ognia, dodać pokruszoną gorzką czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Tak przygotowaną polewą posmarować wierzch ciasta. Blaszkę przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Polecam wypróbować przepis na sernik Raffaello.
Mam pytanie czy to składniki na dużą blaszkę?
składniki na blaszkę o wymiarach 22×22 cm 🙂
Pingback:Ciasto Michałek bez pieczenia - Danka Pichci
Takiej nazwy cista jeszcze nie widzieliśmy 😀
W sam raz na popołudniową kawową przerwę!
Do 1/4szklanki czy czegoś innego