Filety rybne w cieście naleśnikowym to pomysł na smaczny i pożywny obiad. Jest to danie, które możemy podawać w towarzystwie frytek lub pieczonych ziemniaków, będą też smaczne z puree ziemniaczanym. Doskonałym dodatkiem do takiego dania będą różnego rodzaju surówki. Filety rybne w cieście naleśnikowym można przygotować zarówno z ryb morskich, jak i słodkowodnych. W moim przypadku jest to filet z morszczuka, ale może to być dorsz, miruna, mintaj. Jeżeli korzystamy z filetów mrożonych to najpierw należy je umieścić na durszlaku w celu całkowitego rozmrożenia, a następnie dokładnie osuszyć przy pomocy ręczników papierowych. Ciasto naleśnikowe, w którym obtaczamy filety rybne powinno być dość gęste, aby trzymało się kawałków ryby. Ja do ciasta naleśnikowego dodałam koperek, ale jeżeli ktoś go nie lubi to można pominąć, a ciasto doprawić inną, ulubioną przyprawą. Filety rybne w cieście naleśnikowym należy smażyć na średnim ogniu i na dobrze nagrzanym tłuszczu. Jeżeli będziemy smażyć na ostrym ogniu to ciasto szybko się przypiecze, a ryba w środku może być surowa. Tak przygotowane filety rybne w cieście naleśnikowym to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sposobu przygotowania ryby w panierce z jajka i bułki tartej.
Składniki na Filety rybne w cieście naleśnikowym:
- 500 g filetów rybnych (u mnie morszczuk)
- sól, pieprz, kurkuma (można pominąć)
- olej rzepakowy do smażenia
Ciasto naleśnikowe:
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 pęczka koperku
- szczypta soli
Przygotowanie Filetów rybnych w cieście naleśnikowym:
- Filety rybne rozmrozić, dokładnie osuszyć przy pomocy ręczników papierowych. Pokroić na mniejsze porcje, doprawić solą, pieprzem i kurkumą.
- Przygotowanie ciasta naleśnikowego. Do miski wbić jajko, dodać szczyptę soli, rozbełtać rózgą, następnie dodawać porcjami mąkę pszenną i mleko cały czas mieszając. Ciasto powinno być dosyć gęste. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać, dodać do ciasta i wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Kawałki filetów rybnych obtoczyć z obu stron w cieście naleśnikowym i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Polecam wypróbować przepis na filet z kurczaka w cieście czosnkowym.