Menu Zamknij

Sernik waniliowy

Moja rodzina uwielbia serniki. Mistrzynią w ich wypiekaniu była moja teściowa. Moja wersja sernika nie pochodzi z jej przepisu, ale jest równie pyszny. Ciasto to upiekła mi kiedyś kuzynka na urodziny mojej córki i od niej mam przepis. W wersji oryginalnej był on na kruchym cieście.  Ja zdecydowałam się jednak na herbatniki, ponieważ nie miałam zbyt wiele czasu na pieczenie. Sernik mimo to wyszedł bardzo pyszny! 🙂
Składniki na blaszkę o wymiarach 24×35 cm.
Składniki:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 500 g twarogu chudego
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 5 jajek
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 150 g herbatników kakaowych
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Twaróg zmielić w maszynce. Przełożyć do miski. Dodać do niego ser z wiaderka.
2. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 1 szklanką cukru, masłem i cukrem waniliowym na kogel mogel.
3. Śmietankę ubić na sztywno z 1/2 szklanki cukru.
4. Sery wymieszać ze sobą chwile mikserem, następnie dodać kogel mogel, kaszę manną i budynie. Na końcu dodać ubitą śmietanę, mieszamy jeszcze chwilę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką. 
5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej herbatniki. Masę serową przelać na ciastka. 
6. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 70 minut. Upieczony sernik ostudzić w wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach. 
7. Po wyjęciu z piekarnika możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem.

Opublikowany wCiasta i desery

6 Komentarzy

  1. Pingback:Sernik z białą czekoladą - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *