Klopsy mielone i kotlety schabowe wszyscy dobrze znamy i lubimy. Czasami jednak warto coś zmienić i tradycyjne mielone podać inaczej. Dzisiaj zrobiłam właśnie klopsiki mielone w sosie serowo-śmietanowym. Jest to tzw. danie jednogarnkowe, ponieważ ziemniaki zapiekamy razem z mięsem i bezpośrednio po upieczeniu możemy podawać na stół. 😉
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 700 g ziemniaków
- 200 g selera
- 500 g śmietanki 36%
- 1 kajzerka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 100 g serka topionego
- 100 g sera pleśniowego
- mleko do namoczenia kajzerki
- 1 łyżka masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn
Przygotowanie:
1. Kajzerkę namoczyć w mleku.
2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
3. Seler i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i rozmarynem. Zalać 200 g śmietanki i razem wymieszać.
4. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
5. Mięso wieprzowe przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, posiekaną pietruszkę i cebulę. Następnie wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę.
6. Dłońmi namoczonymi w zimnej wodzie formować niewielkie klopsiki i układać je w naczyniu żaroodpornym na ziemniakach z selerem.
7. Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. na 60 minut.
8. Pozostałą śmietankę wlać do rondelka i podgrzać. Dodać pokrojony serek topiony i pleśniowy. Podgrzewać do roztopienia serów, ciągle mieszając.
9. Przyrządzonym sosem serowym zalać zapiekankę i całość piec jeszcze przez 15 minut.