Schab z pieczarkami w sosie pomidorowym to pomysł na rodzinny obiad lub ciepłą kolację. Zazwyczaj schabowe przygotowuję tradycyjnie, czyli w panierce i smażone. Tym razem jednak pokusiłam się na zrobienie schabu w sosie pomidorowym i w tym przypadku plastry mięsa pokroiłam w paski, a do sosu oprócz passaty pomidorowej dodałam jeszcze pieczarki, czerwoną paprykę i cebulę. W efekcie końcowym powstał schab z pieczarkami w sosie pomidorowym. Jest to gęsty sos z kawałkami mięsa, który można podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Schab z pieczarkami w sosie pomidorowym to danie, które możemy przygotować dzień wcześniej przed podaniem. Mogę nawet stwierdzić, że następnego dnia smakuje jeszcze lepiej.
Składniki na Schab z pieczarkami w sosie pomidorowym:
- 400 g schabu bez kości
- 250 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 duża biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie Schabu z pieczarkami w sosie pomidorowym:
- Schab umyć, osuszyć, usunąć białe błonki. Pokroić w paski. Przełożyć do miseczki. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką w proszku. Dokładnie wymieszać. Miseczkę przykryć, pozostawić na 15 minut.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
- Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski lub kostkę.
- Kawałki schabu obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać zamarynowane mięso. Podsmażyć na złoty kolor. Następnie zdjąć z patelni. Na patelnię ponownie wlać 2 łyżki oleju. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię przełożyć pokrojone pieczarki, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie. Wymieszać i smażyć do momentu odparowania płynów. Kolejno na patelnię dodać pokrojoną paprykę, wymieszać, chwilę podsmażyć. Dodać podsmażone mięso i passatę pomidorową. Doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką. Wymieszać i dusić na wolnym ogniu około 15-20 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
- Polecam wypróbować przepis na schab po bałkańsku.
Pingback:Schab w sosie cebulowym - Danka Pichci