Menu Zamknij

Schab z pieczarkami w sosie pomidorowym

Schab z pieczarkami w sosie pomidorowym to pomysł na rodzinny obiad lub ciepłą kolację. Zazwyczaj schabowe przygotowuję tradycyjnie, czyli w panierce i smażone. Tym razem jednak pokusiłam się na zrobienie schabu w sosie pomidorowym i w tym przypadku plastry mięsa pokroiłam w paski, a do sosu oprócz passaty pomidorowej dodałam jeszcze pieczarki, czerwoną paprykę i cebulę. W efekcie końcowym powstał schab z pieczarkami w sosie pomidorowym. Jest to gęsty sos z kawałkami mięsa, który można podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Schab z pieczarkami w sosie pomidorowym to danie, które możemy przygotować dzień wcześniej przed podaniem. Mogę nawet stwierdzić, że następnego dnia smakuje jeszcze lepiej.

Schab z pieczarkami w sosie pomidorowym

Składniki na Schab z pieczarkami w sosie pomidorowym:

  • 400 g schabu bez kości
  • 250 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • olej rzepakowy do smażenia
Schab z pieczarkami w sosie pomidorowym

Przygotowanie Schabu z pieczarkami w sosie pomidorowym:

  1. Schab umyć, osuszyć, usunąć białe błonki. Pokroić w paski. Przełożyć do miseczki. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką w proszku. Dokładnie wymieszać. Miseczkę przykryć, pozostawić na 15 minut.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
  3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
  4. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski lub kostkę.
  5. Kawałki schabu obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać zamarynowane mięso. Podsmażyć na złoty kolor. Następnie zdjąć z patelni. Na patelnię ponownie wlać 2 łyżki oleju. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię przełożyć pokrojone pieczarki, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie. Wymieszać i smażyć do momentu odparowania płynów. Kolejno na patelnię dodać pokrojoną paprykę, wymieszać, chwilę podsmażyć. Dodać podsmażone mięso i passatę pomidorową. Doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką. Wymieszać i dusić na wolnym ogniu około 15-20 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
  6. Polecam wypróbować przepis na schab po bałkańsku.
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *