Menu Zamknij

Ciasto Princessa Kokosowa

Jest wiele ciast inspirowanych znanymi i lubianymi batonikami, które kupimy w każdym sklepie. Zaliczyć do nich można ciasto Princessa Kokosowa. Jest to deser, którego podstawę stanowi kokosowy biszkopt, przekrojony na pół i przełożony kremem śmietanowo-serowym. Dodatkowo do kremu dodałam też wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę wafelki. Ciasto Princessa Kokosowa podobnie jak wafelek jest dość słodkie, dlatego dla przełamania tej słodyczy jeden blat biszkoptu posmarowany jest dżemem truskawkowym lub wiśniowym, może też być malinowy lub inny. Moje ciasto Princessa Kokosowa jest na bazie pieczonego biszkoptu, ale można też zrobić wersję tego ciasta bez pieczenia. W takim przypadku zamiast biszkoptu ciasto Princessa Kokosowa robimy na bazie podłużnych biszkoptów lub herbatników maślanych.

Ciasto Princessa Kokosowa

Składniki na blaszkę o wymiarach 23×28 cm.

Składniki na Ciasto Princessa Kokosowa:

Biszkopt:

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 600 ml śmietanki 30%
  • 250 g sera ricotta lub mascarpone
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 wafelki Princessa kokosowa (2×44 g)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu (280 g) o smaku truskawkowym lub wiśniowym
  • 2 paski białej czekolady do dekoracji (20 g)
Ciasto Princessa Kokosowa

Przygotowanie Ciasta Princessa Kokosowa:

  1. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę tortową przesiać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić przy pomocy miksera na sztywno. Pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier. Kiedy masa będzie gęsta i szklista zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Kolejne żółtko dodajemy po wchłonięciu przez masę poprzedniego. Po wmiksowaniu żółtek odłożyć mikser. Do masy jajecznej powoli wsypywać przesianą mąkę i delikatnie mieszać szpatułką do połączenia składników. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto na biszkopt. Wierzch wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 30-35 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
  2. Przygotowanie kremu. Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać cukier puder, ubić na gęsto, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy. Ubić, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce serka ricotta. Miksować do połączenia składników i odłożyć mikser. Do ubitej śmietanki dodać wiórki kokosowe. Wafelki drobno pokroić, dodać do ubitej śmietany. Całość delikatnie wymieszać.
  3. Ostudzony biszkopt wyłożyć z blaszki, ze spodu usunąć papier, ciasto przeciąć wzdłuż na pół, aby powstały dwa blaty. Blaszkę ponownie wyłożyć czystym papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Włożyć jedną część biszkoptu. Posmarować dżemem. Na to wyłożyć połowę masy śmietanowo-kokosowej. Wyrównać, przykryć drugą częścią biszkoptu. Na wierzchu rozsmarować pozostały krem śmietanowy. Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
  4. Ciasto Princessa Kokosowa przed podaniem posypać startą białą czekoladą.
  5. Polecam wypróbować przepis na ciasto Malinowa Princessa bez pieczenia.
Ciasto Princessa Kokosowa
Ciasto Princessa Kokosowa
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Kostka Alpejska - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *