Menu Zamknij

Roladki z tortilli z szynką i warzywami

Roladki z tortilli z szynką i warzywami to pomysł na smaczną i ekspresową przekąskę. Do ich przygotowania wystarczy nam dosłownie kilka minut. Roladki z tortilli możemy zrobić z różnymi dodatkami, w zależności co mamy w lodówce i co lubimy. W moim przepisie są to roladki z tortilli z szynką i warzywami. Wykorzystałam tu liście sałaty, czerwoną paprykę, zielonego ogórka i szczypiorek. Dodatkowo placki tortilli posmarowałam kremowym serkiem śmietankowym. Aby roladki z tortilli z szynką i warzywami nie rozpadały się to w każdą z nich można wbić wykałaczkę. Roladki z tortilli z szynką i warzywami to jedna z najłatwiejszych i najsmaczniejszych przekąsek na zimno, którą każdy potrafi zrobić bez problemów. Wystarczy zmienić dodatki i za każdym razem będą smakowały one inaczej. Takie roladki z tortilli to ładnie prezentująca się na talerzu przekąska imprezowa. Można je także podawać z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym lub ziołowym.

Roladki z tortilli z szynką i warzywami

Składniki na Roladki z tortilli z szynką i warzywami:

  • 2 okrągłe placki tortilli
  • 2 duże liście sałaty
  • 4 plasterki szynki konserwowej lub innej ulubionej
  • kremowy serek śmietankowy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • pieprz
Roladki z tortilli z szynką i warzywami

Przygotowanie Roladek z tortilli z szynką i warzywami:

  1. Na plackach tortilli rozsmarować łyżką serek śmietankowy i ułożyć plasterki szynki konserwowej pozostawiając jeden wolny brzeg. Kolejno na szynce ułożyć liście umytej i osuszonej sałaty.
  2. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i ułożyć wzdłuż w jednym miejscu na sałacie.
  3. Ogórka umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w słupki i ułożyć na sałacie.
  4. Szczypiorek umyć i osuszyć, ułożyć na tortilli. Całość posypać świeżo mielonym pieprzem.
  5. Tak przygotowane placki tortilli ciasno zwinąć w rulon (kończąc na brzegu, który pozostawiliśmy bez szynki i pozostałych składników) i owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na około 2 godziny.
  6. Po tym czasie tortille wyjąć z lodówki, odwinąć z folii spożywczej i pokroić nożem na mniejsze roladki. Ułożyć na półmisku.
  7. Polecam wypróbować przepis na roladki z tortilli z szynką i serem.
Roladki z tortilli z szynką i warzywami
Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *