Przeglądając wczoraj segregator z przepisami w poszukiwaniu pomysłu na dzisiejszy obiad trafiłam na schab po bałkańsku. Przepis ten od razu przypadł mi do gustu, ponieważ są tam wykorzystane składniki, które akurat miałam w lodówce. Jest to smaczne, jednogarnkowe danie mięsne i alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Polecam do wypróbowania! 🙂
Składniki:
- 500 g schabu wieprzowego bez kości
- 250 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 nieduże ogórki kiszone
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
1. Schab umyć, pokroić w cienkie paski, oprószyć solą, pieprzem, mąką i wymieszać.
2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojone mięso i podsmażyć na złoty kolor. Następnie przełożyć do garnka, w którym będziemy dusić całą potrawę.
3. Na tą samą patelnię wlać kolejną łyżkę oleju i zeszklić na niej obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Czosnek obrać, posiekać, dodać do cebuli. Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki, dorzucić na patelnię. Całość chwilę podsmażyć i przełożyć do garnka z mięsem.
4. Papryki umyć, usunąć ziarna nasienne, pokroić w paski i dodać do garnka, wlać puszkę pomidorów, przykryć i całość dusić około 15-20 minut.
5. Ogórki pokroić w cienkie paski i dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i papryką i dusić pod przykryciem 8-10 minut. W razie potrzeby dolać 1/4 szklanki wody.
6. Gotową potrawę podawać z pieczywem, ryżem lub kaszą.
Super schab 😉
Wygląda pysznie!
Przepis zagościł u Nas w domu na stałe 🙂
Schab wychodzi super �� do tego danie bardzo proste i szybkie. Cała moja rodzina mówi: PYSZKA!
Robię podobne danie – zamiast schabu filet z kurczaka.Też pyszne. Można do tego zrobić ryż z odrobiną kurkumy żeby był żółty.
Moi chłopcy w domu zachwyceni.bardzo im smakowało.prosili o kolejny zestaw takich pyszności.vzy można więcej takich podobnych dan jednogarnkowych?
polecam wypróbować bigos po cygańsku, leczo z papryki i cukinii lub karkówkę zapiekaną z pieczarkami 🙂
już się dusi, a jak pachnie…mniam 🙂
Pingback:Schab w sosie grzybowym - Danka Pichci
Pingback:Schab z pieczarkami w sosie pomidorowym - Danka Pichci
Potrawka schabowa super…polecam