Wiele osób uważa, że schab najlepiej smakuje przygotowany w tradycyjny sposób, czyli panierowany z jajkiem w bułce i smażony na patelni. Do tego grona zalicza się też mój mąż, który twierdzi że tradycyjny schaboszczak jest najlepszy, a jak dodatkowo jest z kością to „niebo w gębie”. Ja też nie pogardzę takim kotletem, ale dość często przyrządzam schab na inne sposoby i tak tym razem na obiad zrobiłam schab w sosie cebulowym. Duszony schab w sosie cebulowym jest miękki i kruchy, delikatnie słodki od cebuli. Jest to danie proste w przygotowaniu i nie wymagające wielu składników. Przyprawione plastry schabu panierujemy tylko w mące, dzięki czemu mięso podczas smażenia szybciej się rumieni i traci mniej wilgoci. Poza tym duszenie takiego mięsa panierowanego w mące pozwoli dodatkowo zagęścić powstający sos. Nawiązując do tego uważam, że zblendowanie podduszonej cebuli sprawi, że otrzymany sos jest wystarczająco gęsty i nie ma dodatkowej potrzeby zagęszczania go mąką. Schab w sosie cebulowym świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi. To doskonały pomysł na domowy, rodzinny obiad.

Składniki na Schab w sosie cebulowym:
- 4 plastry schabu
- 3 większe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki cukru (można pominąć)
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie Schabu w sosie cebulowym:
- Mięso umyć, osuszyć, delikatnie rozbić tłuczkiem (niezbyt cienko). Doprawić solą, pieprzem. Obtoczyć w mące.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i obsmażyć schabowe z każdej strony na złoty kolor. Mięso zdjąć z patelni. Przełożyć do garnka.
- Cebule obrać. Przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Na tej samej patelni ponownie rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Dodać łyżkę masła i pokrojoną cebulę. Cebulę lekko posolić. Smażyć około 2-3 minut ciągle mieszając. Następnie na patelnię dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cukier. Wymieszać, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Podsmażoną cebulę przełożyć do garnka z mięsem.
- Na patelnię wlać szklankę bulionu lub wody. Podgrzać. Wypłukać patelnię i zawartość przelać do garnka ze schabem i cebulą. Do garnka dodać liście laurowe, słodką i ostrą paprykę w proszku, sos sojowy. Garnek wstawić na gaz, przykryć i dusić na małym ogniu około 20-25 minut.
- Po tym czasie mięso i liście laurowe wyjąć z garnka. Cebulę z sosem zblendować na gładki sos. Zagotować, spróbować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polać schabowe.
- Polecam wypróbować przepis na schab z pieczarkami w sosie pomidorowym.

