Ogórki to uwielbiane przez wielu warzywa sezonowe, które zjadamy na surowo robiąc z nich różne sałatki, ale też przetwory na zimę. Przepisów na nie jest wiele, a moja dzisiejsza propozycja to sałatka z ogórków w kurkumie. Do zrobienia tej sałatki oprócz ogórków wykorzystałam też cebulę i czerwoną paprykę, ponadto sałatka z ogórków w kurkumie ma w swoim składzie też drobno posiekane liście selera, ale jeżeli ktoś nie lubi ich smaku to może je zastąpić natką pietruszki lub po prostu pominąć. W tym przypadku sałatka z ogórków w kurkumie będzie miała nieco inny smak, ale też będzie dobra. Sałatka z ogórków w kurkumie to świetny dodatek do dań obiadowych lub kanapek. Z podanych składników zrobiłam 7 słoików o pojemności 500 ml.

Składniki na Sałatkę z ogórków w kurkumie:
- 3 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
- 1/2 kg białej cebuli
- 1/2 kg czerwonej papryki
- nieduża główka czosnku
- 3-4 liście selera
- 3 płaskie łyżki soli
Zalewa:
- 2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki kurkumy
- po 1/2 łyżeczki gorczycy do każdego słoika

Przygotowanie Sałatki z ogórków w kurkumie:
- Ogórki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plastry, przełożyć do większej miski. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt długie paski, przełożyć do miski z ogórkami. Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Przełożyć do miski. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do miski z ogórkami. Liście selera umyć, drobno posiekać, dodać do ogórków. Do miski dodać 3 płaskie łyżki soli, wymieszać. Sałatkę odstawić na 2 godziny, aby ogórki puściły wodę.
- Dwie szklanki octu wlać do garnka. Garnek wstawić na gaz i zagotować. Następnie wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Ponownie zagotować. Garnek zdjąć z ognia, dodać kurkumę, wymieszać. Gorącą zalewę przelać do sałatki z ogórków. Wymieszać.
- Do umytych słoików wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy, następnie przełożyć przygotowaną sałatkę razem z zalewą.
- Słoiki zakręcić. Spód większego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą. Ułożyć w nim słoiki. Wlać wody do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz. Zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i pasteryzować słoiki około 15 minut. Po tym czasie skręcić gaz i lekko przestudzone słoiki wyłożyć na ścierką bawełnianą do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę z cukinii w kurkumie.


Pingback:Ogórki z pieprzem do słoików - Danka Pichci