W sklepach półki aż uginają się od różnego rodzaju przetworów, ale wydaje mi się, że zrobione domowym sposobem są lepsze i zdrowsze. Dzisiaj zrobiłam sałatkę z cukinii z dodatkiem papryki i cebuli w słodko-kwaśnej zalewie z kurkumą. Taka sałatka pasuje właściwie do wszystkiego jako dodatek do obiadu lub kanapek. Jeżeli macie nadmiar cukinii w ogrodzie to polecam wypróbować ten przepis! 🙂
- 3 kg młodej cukinii
- 3 czerwone papryki
- 400 g cebuli
- 1 główka czosnku
Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 3 łyżki kurkumy
- 3 łyżeczki gorczycy
Przygotowanie:
1. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć miąższ i pokroić w plasterki, a następnie w ćwiartki. Przełożyć do dużej miski.
2. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski. Dodać do cukinii.
3. Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać do miski.
4. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do pozostałych warzyw. Całość razem wymieszać.
5. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać sól, gorczycę i kurkumę. Doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać cukier i gotować do rozpuszczenia cukru (co chwilę mieszać).
6. Ciepłą zalewę przelać do miski z sałatką i wymieszać. Przykryć ścierką i odstawić na 12 godzin (w międzyczasie przemieszać 2 razy).
7. Do umytych słoików przełożyć gotową sałatkę i zalać pozostałą w misce zalewą. Słoiki pozakręcać i pasteryzować około 6-8 minut.
Super sałatka polecam wszystkim ?
Pingback:Cukinia marynowana z papryką do słoików - Danka Pichci
Czy słoiki wstawiam do zimnej wody i podgrzewam do temp. wrzenia i następnie 6-8 min gotować?Z góry dziękuję za odpowiedź,ale zawsze jak problem z pasteryzacja?
tak, wstawiamy do zimnej lub letniej
Pingback:Sałatka z ogórków w kurkumie - Danka Pichci