Kotlety Gyros to zapiekanki gyros w nieco innym wydaniu. Mamy tu wszystkie składniki, jakie dodajemy do tradycyjnej sałatki o tej nazwie, z pominięciem sałaty. Kotlety Gyros to danie, które podajemy na ciepło (w przeciwieństwie do sałatki), a najlepszym dodatkiem do nich będą frytki lub pieczone ziemniaki. Jest to pomysł na smaczny obiad, który przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale też dzieciom. Kotlety Gyros to delikatne mięso z piersi kurczaka doprawione przyprawą gyros, a na wierzchu takich kotletów ułożone są warzywa: czerwona papryka i cebula, ogórki konserwowe i kukurydza z puszki. Całość jest posmarowana sosem ketchupowo-majonezowym i posypana startym, żółtym serem, a kolejno zapieczona w piekarniku. Tak przygotowane kotlety są soczyste i aromatyczne, a do ich zrobienia można wykorzystać również mięso z indyka.
Składniki na Kotlety Gyros:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka (około 500 g)
- 1 nieduża czerwona papryka
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 130 g żółtego sera
Przygotowanie Kotletów Gyros:
- Mięso umyć, osuszyć, usunąć białe błonki, przekroić na dwie części. Następnie każdą część przekroić jeszcze na dwa mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozbić delikatnie tłuczkiem najlepiej przez folię spożywczą. Oprószyć z obu stron przyprawą do gyrosa. Odstawić na 5 minut.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Usmażyć doprawione mięso z każdej strony na złoty kolor. Podsmażone mięso przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w niedużą kostkę i przełożyć do miski. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miski z papryką. Ogórki pokroić w niedużą kostkę. Dodać do miski. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wsypać do miski z pozostałymi składnikami. Do miski dodać majonez, ketchup, dwie łyżki startego żółtego sera, można doprawić niewielką ilością pieprzu. Całość wymieszać do połączenia składników.
- Tak przygotowane warzywa przełożyć po dwie łyżki na każdy kawałek mięsa. Następnie posypać pozostałym startym żółtym serem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 20 minut.
- Polecam wypróbować przepis na zapiekankę gyros z patelni.