Menu Zamknij

Kotlety Gyros

Kotlety Gyros to zapiekanki gyros w nieco innym wydaniu. Mamy tu wszystkie składniki, jakie dodajemy do tradycyjnej sałatki o tej nazwie, z pominięciem sałaty. Kotlety Gyros to danie, które podajemy na ciepło (w przeciwieństwie do sałatki), a najlepszym dodatkiem do nich będą frytki lub pieczone ziemniaki. Jest to pomysł na smaczny obiad, który przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale też dzieciom. Kotlety Gyros to delikatne mięso z piersi kurczaka doprawione przyprawą gyros, a na wierzchu takich kotletów ułożone są warzywa: czerwona papryka i cebula, ogórki konserwowe i kukurydza z puszki. Całość jest posmarowana sosem ketchupowo-majonezowym i posypana startym, żółtym serem, a kolejno zapieczona w piekarniku. Tak przygotowane kotlety są soczyste i aromatyczne, a do ich zrobienia można wykorzystać również mięso z indyka.

Kotlety Gyros

Składniki na Kotlety Gyros:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 130 g żółtego sera
Kotlety Gyros

Przygotowanie Kotletów Gyros:

  1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć białe błonki, przekroić na dwie części. Następnie każdą część przekroić jeszcze na dwa mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozbić delikatnie tłuczkiem najlepiej przez folię spożywczą. Oprószyć z obu stron przyprawą do gyrosa. Odstawić na 5 minut.
  2. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Usmażyć doprawione mięso z każdej strony na złoty kolor. Podsmażone mięso przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  4. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w niedużą kostkę i przełożyć do miski. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miski z papryką. Ogórki pokroić w niedużą kostkę. Dodać do miski. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wsypać do miski z pozostałymi składnikami. Do miski dodać majonez, ketchup, dwie łyżki startego żółtego sera, można doprawić niewielką ilością pieprzu. Całość wymieszać do połączenia składników.
  5. Tak przygotowane warzywa przełożyć po dwie łyżki na każdy kawałek mięsa. Następnie posypać pozostałym startym żółtym serem.
  6. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 20 minut.
  7. Polecam wypróbować przepis na zapiekankę gyros z patelni.
Kotlety Gyros
Kotlety Gyros
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *