Menu Zamknij

Zapiekanka Gyros z patelni

Zapiekanki to szybkie i proste dania. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Jednym z podstawowych składników takich dań jest makaron, a do tego warzywa i mięso, które tradycyjnie zapieka się w piekarniku. Tym razem jednak powstała zapiekanka Gyros z patelni bez potrzeby włączania piekarnika. Jest to więc wersja tego smacznego dania dla osób nie mających w swojej kuchni takiego sprzętu. Zapiekanka Gyros z patelni smakuje tak samo, jak ta z piekarnika z tą tylko różnicą, że jej wierzchnia warstwa się nie zrumieni. Ja tę zapiekankę przygotowałam na patelni do smażenia bez tłuszczu, która ma grube dno i ścianki, dzięki czemu miałam pewność, że nic się nie przypali. W moim przypadku zapiekanka Gyros z patelni składa się z warstwy mięsno-warzywnej, makaronu i startego sera, jednak można też makaron wymieszać z pozostałymi składnikami i sosem, a wierzch posypać startym, żółtym serem.

Zapiekanka Gyros z patelni

Ostatnio dostałam do przetestowania patelnię tytanową firmy WOLL, więc od razu zabrałam się do przygotowania zapiekanki Gyros z patelni. Model, który testuję to Patelnia WOLL głęboka o średnicy 28 cm. Pierwszą zaletą tego produktu, która od razu do mnie przemówiła jest to, że do smażenia potraw na tej patelni potrzebujemy minimalnej ilości tłuszczu. Można też go całkowicie pominąć. Ja w tym przepisie dodałam łyżkę oleju rzepakowego i ta ilość była jak najbardziej wystarczająca. Do patelni WOLL nic nie przywiera, więc warzywa i mięso się nie przypaliły, a za to ładnie się zrumieniły. Moim zdaniem również dużym atutem jest głębokość patelni, ponieważ można na niej przygotować danie główne dla całej rodziny. Moja zapiekanka Gyros z patelni została przygotowana dla czterech osób i wielkość, a także głębokość patelni idealnie się sprawdziły w tej sytuacji. Warto dodać, że mój konkretny model ma odpinane rączki, dzięki czemu zajmuje on mało miejsca podczas przechowywania. Dodatkowo dzięki możliwości odpięcia rączki, patelnię można zapiekać w piekarniku. Przyznam, że to moja pierwsza patelnia z funkcją tego typu i zdecydowanie jest to duże ułatwienie podczas gotowania.

Zalety patelni WOLL:

Ponadto dzięki grubemu dnu i ściankom patelnia szybko nagrzewa się do wysokich temperatur, dlatego podczas przygotowywania potraw zużywa się minimalne ilości gazu, ponieważ smażymy na najmniejszej mocy palnika. Warto tutaj wspomnieć, że patelnia jest dość ciężka i ja sama mam problem, żeby ją podnieść jedną ręką, ale to świadczy tylko o jej solidnym wykonaniu i trwałości, więc na pewno posłuży na wiele lat. W ofercie sklepu są także patelnie grillowe, naleśnikowe, o mniejszej średnicy i płytsze, a także garnki tytanowe, także każdy znajdzie coś dla siebie. Produkty sprawdzają się na kuchenkach gazowych, elektrycznych, indukcyjnych i ceramicznych, więc w każdej kuchni znajdą zastosowanie. Jedynym minusem, jaki do tej pory zauważyłam, jest jej cena, ponieważ mój model kosztuje 649 zł. Jednak jest to zakup na lata, a taki wydatek szybko się zwróci, ponieważ sama kupowałam wcześniej tańsze patelnie, które po kilku miesiącach były już zużyte i nadawały się do wyrzucenia, a jedzenie szybko się przypalało. Patelnie to najczęściej wykorzystywany sprzęt kuchenny (przynajmniej w moim przypadku), więc tym bardziej warto zainwestować w produkt dobrej jakości.

Składniki na Zapiekankę Gyros z patelni:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 2 średniej wielkości czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 puszka (400 g) kukurydzy konserwowej
  • 160 g żółtego sera
  • 1 łyżka przyprawy kebab-gyros
  • 350 g makaronu kokardki lub innego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sos:

  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
Zapiekanka Gyros z patelni

Przygotowanie Zapiekanki Gyros z patelni:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miseczki. Dodać przyprawę kebab-gyros, wymieszać i odstawić na 15 minut.
  2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, pozostawić na durszlaku.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  4. Patelnię beztłuszczową rozgrzać na gazie, dodać pokrojone mięso, podsmażyć około 4 minut do zrumienienia. Mięso przesunąć na bok patelni. Na patelnię wlać łyżkę oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Wymieszać i smażyć około 3 minut. Patelnię zdjąć z ognia. Do podsmażonych warzyw z mięsem dodać pokrojone ogórki konserwowe, odsączoną kukurydzę, wymieszać i wyrównać.
  5. Do miseczki przełożyć majonez i ketchup, wymieszać do połączenia składników. Połową sosu posmarować warzywa na patelni. Następnie dodać ugotowany makaron. Wyrównać. Makaron posmarować resztą sosu. Posypać startym żółtym serem. Patelnię przykryć pokrywką, wstawić ponownie na gaz i dusić około 20-25 minut.
  6. Polecam wypróbować przepis na zapiekankę makaronową z patelni.
Zapiekanka Gyros z patelni
Opublikowany wObiad

2 Komentarze

  1. Pingback:Kotlety Gyros - Danka Pichci

  2. Pingback:Zapiekanka meksykańska z patelni - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *