Menu Zamknij

Deser Kopiec Kreta

Uwielbiam przygotowywać różnego rodzaju desery, bo ich zrobienie zajmuje naprawdę niewiele czasu i praktycznie od razu można delektować się ich smakiem. Dzisiaj mam dla was przepis na deser Kopiec Kreta. Jak można się domyślić, jest on inspirowany ciastem o tej samej nazwie. Jednak taki deser Kopiec Kreta można przygotować o wiele szybciej niż ciasto, dlatego jest super w sytuacji, gdy mamy niespodziewanych gości, albo nie mamy zbyt wiele czasu lub chęci na pieczenie ciasta. Deser Kopiec Kreta składa się z kilku ogólnodostępnych składników, które ja mam zawsze w swojej kuchni. Jego przygotowanie zajmuje około 10 minut, a do tego dochodzi jeszcze czas chłodzenia go w lodówce, aby smaki się przegryzły. Taki deser Kopiec Kreta jest przepyszny, nie za słodki, a banany idealnie komponują się z herbatnikami i kremem śmietanowym z mascarpone. Tak więc jeśli szukacie pomysłu na coś słodkiego do kawy to gorąco polecam wypróbować ten przepis.

Deser Kopiec Kreta

Składniki na Deser Kopiec Kreta:

  • około 160 g ciemnych herbatników
  • 330 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 2 banany
  • 1 śmietan fix
  • 1/2 opakowania serka ricotta lub mascarpone (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki soku z cytryny
Deser Kopiec Kreta

Przygotowanie Deseru Kopiec Kreta:

  1. Przygotować cztery pucharki do deserów. 2/3 herbatników pokruszyć, włożyć do blendera i zmiksować na pył. Zmiksowane herbatniki przełożyć do przygotowanych pucharków.
  2. Schłodzoną śmietankę przelać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Zmniejszyć obroty miksera, dodać serek ricotta lub mascarpone i zmiksować do połączenia składników. Do ubitej śmietany zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach gorzką czekoladę. Wymieszać do połączenia składników.
  3. Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Część przygotowanych bananów ułożyć w pucharkach opierając je o ich ścianki. Następnie do każdego z pucharków dodawać ubitą śmietanę i pozostałe plastry bananów. Można pozostawić po jednym plasterku banana na wierzch do dekoracji.
  4. Pozostałą część 1/3 ciemnych herbatników posiekać nożem (niezbyt drobno) i posypać nimi po wierzchu deseru. Udekorować plasterkami bananów. Deser Kopiec Kreta przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut lub dłużej.
  5. Polecam wypróbować przepis na deser Kinder Bueno.
Deser Kopiec Kreta
Deser Kopiec Kreta
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *