Menu Zamknij

Zupa meksykańska z kurczakiem

Zupa meksykańska z kurczakiem to minimalnie zmieniona wersja meksykańskiej zupy z wieprzowym mięsem mielonym, która bardzo nam smakowała i robiłam ją już kilka razy. Tym razem zmieniłam mięso wieprzowe na mięso drobiowe, przez co zupa meksykańska z kurczakiem jest chudsza. Do zrobienia zupy wykorzystałam mięso z filetu z piersi kurczaka, które pokroiłam w drobną kostkę. Jest to pomysł na obiad na dwa dni. Następnego dnia po odgrzaniu jak smaki się przegryzą zupa meksykańska z kurczakiem smakuje jeszcze lepiej. Jest ona smaczna, pożywna, zawierająca w swoim składzie dużo różnych warzyw. Smak zupy można dopasować do własnych upodobań smakowych, u mnie jest ona pikantna. Sycąca i rozgrzewająca zupa meksykańska z kurczakiem to danie, które możemy serwować nie tylko na obiad, ale też na kolację lub jako ciepły posiłek podczas domowych uroczystości rodzinnych.

Zupa meksykańska z kurczakiem

Składniki na Zupę meksykańską z kurczakiem:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 2 marchewki
  • 1 średniej wielkości pietruszka
  • 1 większa biała cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 szklanek wody lub bulionu warzywnego bądź drobiowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • szczypta chili (według uznania)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka gałązek zielonej kolendry
Zupa meksykańska z kurczakiem

Przygotowanie Zupy meksykańskiej z kurczakiem:

  1. Mięso umyć, usunąć błonki, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką (1/2 łyżeczki) i kurkumą (1/2 łyżeczki). Wymieszać i odstawić na 15 minut.
  2. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Pietruszkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
  3. Na większej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć do zeszklenia. Następnie cebulę zgarnąć na bok patelni. Na patelnię dodać zamarynowane mięso z kurczaka. Smażyć około 5 minut do lekkiego zrumienienia mięsa. Kolejno na patelnię dodać otartą marchew, pietruszkę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać. Dusić około 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do większego garnka. Do garnka wlać 5 szklanek ciepłej wody. Na patelnię wlać szklankę ciepłej wody, wypłukać, przelać do garnka. Garnek wstawić na gaz. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, fasolę, pomidory z puszki i pokrojoną paprykę. Dodać 2 łyżki koncentratu. Zupę zagotować. Następnie zmniejszyć gaz. Garnek przykryć uchylając lekko pokrywkę i gotować około 30 minut. Zupę doprawić kuminem, pozostałą papryką, kurkumą, solą, pieprzem i szczyptą chili. Wymieszać, zagotować, spróbować i ewentualnie doprawić.
  4. Kolendrę umyć, pokroić i posypać nią przed podaniem zupę.
  5. Polecam wypróbować przepis na zupę meksykańską z wieprzowym mięsem mielonym.
Zupa meksykańska z kurczakiem
Opublikowany wObiad

3 Komentarze

  1. Pingback:Zupa meksykańska z kurczakiem – Przepis dnia

  2. Pingback:Zupa koperkowa - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *