Zupa meksykańska z kurczakiem to minimalnie zmieniona wersja meksykańskiej zupy z wieprzowym mięsem mielonym, która bardzo nam smakowała i robiłam ją już kilka razy. Tym razem zmieniłam mięso wieprzowe na mięso drobiowe, przez co zupa meksykańska z kurczakiem jest chudsza. Do zrobienia zupy wykorzystałam mięso z filetu z piersi kurczaka, które pokroiłam w drobną kostkę. Jest to pomysł na obiad na dwa dni. Następnego dnia po odgrzaniu jak smaki się przegryzą zupa meksykańska z kurczakiem smakuje jeszcze lepiej. Jest ona smaczna, pożywna, zawierająca w swoim składzie dużo różnych warzyw. Smak zupy można dopasować do własnych upodobań smakowych, u mnie jest ona pikantna. Sycąca i rozgrzewająca zupa meksykańska z kurczakiem to danie, które możemy serwować nie tylko na obiad, ale też na kolację lub jako ciepły posiłek podczas domowych uroczystości rodzinnych.

Składniki na Zupę meksykańską z kurczakiem:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka (około 500 g)
- 2 marchewki
- 1 średniej wielkości pietruszka
- 1 większa biała cebula
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 szklanek wody lub bulionu warzywnego bądź drobiowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- szczypta chili (według uznania)
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz do smaku
- kilka gałązek zielonej kolendry

Przygotowanie Zupy meksykańskiej z kurczakiem:
- Mięso umyć, usunąć błonki, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką (1/2 łyżeczki) i kurkumą (1/2 łyżeczki). Wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Pietruszkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
- Na większej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć do zeszklenia. Następnie cebulę zgarnąć na bok patelni. Na patelnię dodać zamarynowane mięso z kurczaka. Smażyć około 5 minut do lekkiego zrumienienia mięsa. Kolejno na patelnię dodać otartą marchew, pietruszkę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać. Dusić około 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do większego garnka. Do garnka wlać 5 szklanek ciepłej wody. Na patelnię wlać szklankę ciepłej wody, wypłukać, przelać do garnka. Garnek wstawić na gaz. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, fasolę, pomidory z puszki i pokrojoną paprykę. Dodać 2 łyżki koncentratu. Zupę zagotować. Następnie zmniejszyć gaz. Garnek przykryć uchylając lekko pokrywkę i gotować około 30 minut. Zupę doprawić kuminem, pozostałą papryką, kurkumą, solą, pieprzem i szczyptą chili. Wymieszać, zagotować, spróbować i ewentualnie doprawić.
- Kolendrę umyć, pokroić i posypać nią przed podaniem zupę.
- Polecam wypróbować przepis na zupę meksykańską z wieprzowym mięsem mielonym.

Pingback:Zupa meksykańska z kurczakiem – Przepis dnia
Pani przepisy są wspaniałe. Szybko się przygotowuje i zawsze wychodzi. Pozdrawiam serdecznie
Pingback:Zupa koperkowa - Danka Pichci