Menu Zamknij

Klopsiki z fasolką szparagową

Klopsiki z fasolką szparagową to bardzo smaczne połączenie. Zazwyczaj w takim zestawie fasolkę podaję podsmażoną na maśle z bułką tartą i do tego ziemniaki, tym razem jednak zrobiłam klopsiki z fasolką szparagową nieco inaczej, bo w sosie pomidorowym. Jest to pożywny i smaczny posiłek obiadowy dla całej rodziny. Tak przygotowane klopsiki możemy podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. W tej ostatni wersji sprawdzą się one również na ciepłą kolację. Sos pomidorowy do tego dania można też przygotować ze świeżych pomidorów. Najlepsze do tego będą pomidory malinowe lub inne mięsiste, które należy najpierw sparzyć i obrać ze skórki. W każdym przypadku klopsiki z fasolką szparagową będą smaczne.

Klopsiki z fasolką szparagową

Składniki na Klopsiki z fasolką szparagową:

  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 1 nieduża cebula
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • wędzona papryka w proszku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 pęczka koperku lub natki pietruszki

Klopsiki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1/2 kajzerki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia
Klopsiki z fasolką szparagową

Przygotowanie Klopsików z fasolką szparagową:

  1. Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki, włożyć do garnka. Wsypać łyżeczkę soli. Wlać wody. Garnek przykryć, wstawić na gaz. Zagotować i gotować około 20 minut, aż fasolka będzie miękka. Następnie garnek zdjąć z ognia, fasolkę odcedzić.
  2. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie. Pozostawić do napęcznienia.
  3. Mięso mielone przełożyć do miski. Wbić jajko. Dodać odciśniętą kajzerkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa. Mięso doprawić solą, pieprzem, słodką, ostrą papryką w proszku i majerankiem. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie zwilżonymi w wodzie dłońmi formować nieduże klopsiki. Przełożyć je na talerz posypany bułką tartą.
  4. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć obtoczone w bułce tartej klopsiki z obu stron na złoty kolor. Usmażone klopsiki zdjąć z patelni.
  5. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć na patelnię, na której smażyliśmy klopsiki. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczkę słodkiej papryki, wymieszać, chwilę podsmażyć. Kolejno na patelnię dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki. Sos doprawić solą, pieprzem, ewentualnie cukrem. Następnie przełożyć podsmażone klopsiki (można dolać około 1/4 szklanki wody). Wymieszać. Dusić około 4-5 minut. Na patelnię przełożyć ugotowaną wcześniej, odcedzoną fasolkę szparagową. Wymieszać. Poddusić 2-3 minuty. Patelnię zdjąć z ognia. Koperek umyć, drobno posiekać, przed podaniem posypać klopsiki z fasolką szparagową.
  6. Polecam wypróbować przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą.
Klopsiki z fasolką szparagową
Klopsiki z fasolką szparagową
Opublikowany wObiad

2 Komentarze

  1. Pingback:Fasolka szparagowa po bretońsku - Danka Pichci

  2. Pingback:Klopsiki w sosie szpinakowym - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *