Menu Zamknij

Ogórki z pieprzem do słoików

Ogórki z pieprzem do słoików to rodzaj pikantnej w smaku sałatki, chociaż ilość składników jest bardzo mała. Jest to więc propozycja na zimowe przetwory z ogórków dla osób lubiących ostrzejsze smaki. Ostrość sałatki podkreśla też dodanie do ogórków czosnku. W moim przypadku ogórki do sałatki pokroiłam w plastry, ponieważ miałam warzywa z własnego ogrodu i były one różnego kształtu oraz wielkości. Jednak jeżeli mamy ogórki ładne, proste to można je pokroić w słupki. Ogórki z pieprzem do słoików to idealny dodatek do obiadów, sałatek lub kanapek. Sprawdzą się też jako wyrazista przegryzka na różnego rodzaju imprezach. Ogórki z pieprzem do słoików to prosty i szybki przepis na przetwory zimowe, których nigdy nie jest za dużo w spiżarni.

Ogórki z pieprzem do słoików

Składniki na Ogórki z pieprzem do słoików:

  • 3 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
  • 1 nieduża główka czosnku
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 1 opakowanie (20 g) mielonego pieprzu
  • 10 łyżek oleju rzepakowego

Zalewa:

  • 2 szklanki octu
  • 400 g cukru (około 2 szklanki)
  • 1 płaska łyżka soli

Przygotowanie Ogórków z pieprzem do słoików:

  1. Ogórki umyć, obciąć końcówki, pokroić w plasterki. Przełożyć do miski. Wsypać 3 łyżki soli. Wymieszać. Pozostawić na około 3 godziny, aby ogórki puściły soki. Po tym czasie odlać wodę z ogórków. Do ogórków dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać pieprz, dodać olej rzepakowy, całość wymieszać.
  2. Do garnka wlać 2 szklanki octu, dodać łyżkę soli. Garnek wstawić na gaz, zagotować. Następnie wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Ponownie zagotować. Gorącą zalewę wlać do miski z ogórkami. Ponownie wymieszać i odstawić na 2 godziny.
  3. Po upływie 2 godzin ogórki wraz z zalewą przełożyć do umytych, osuszonych słoików. Słoiki zakręcić. Na spód większego garnka wyłożyć ścierkę bawełnianą. Następnie włożyć zakręcone słoiki. Wlać wody do 3/4 wysokości słoiki. Garnek przykryć, wstawić na gaz, zagotować. Następnie zmniejszyć gaz i pasteryzować około 5 minut od momentu zagotowania wody. Lekko przestudzone słoiki wyjąć z garnka i ustawić do góry dnem na ścierce bawełnianej. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  4. Polecam wypróbować przepis na sałatkę z ogórków w kurkumie.
Ogórki z pieprzem do słoików
Opublikowany wPrzetwory

1 Komentarz

  1. Pingback:Sałatka z ogórków i cukinii - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *