Ogórki i cukinia to warzywa, które rosną o tym samym czasie i trzeba je zrywać bardzo często. Mając je z własnego ogrodu, sporą część tych warzyw przeznaczam na robienie przetworów na zimę. Tym razem połączyłam je ze sobą i powstała sałatka z ogórków i cukinii do słoików. Do tej sałatki dodałam również cebulę, czerwoną paprykę i kilka marchewek. Sałatka z ogórków i cukinii nie jest zbyt pracochłonna, chociaż wszystkie warzywa musimy pokroić, ale nie ma konieczności obierania ogórków i cukinii. Jak większość tego typu przetworów, sałatka z ogórków i cukinii to smaczny dodatek do dań obiadowych, mięsnych czy rybnych lub też kanapek. Warzywna sałatka z ogórków i cukinii do słoików jest kolorowa, smaczna i łagodna w smaku. Z podanej ilości składników zrobiłam 5 słoików o pojemności 500 ml.
Składniki na Sałatkę z ogórków i cukinii:
- 2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
- 1 i 1/2 kg młodej cukinii
- 1/2 kg cebuli
- 2 czerwone papryki
- 3-4 marchewki
- 3 płaskie łyżki soli
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- po 1/2 łyżeczki gorczycy do każdego słoika
Przygotowanie Sałatki z ogórków i cukinii:
- Warzywa umyć. Z ogórków odciąć końcówki, pokroić do miski w cienkie plasterki. Z cukinii usunąć końcówki, pokroić w plasterki, następnie na pół lub w ćwiartki. Przełożyć do miski z ogórkami. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedługie paski lub kostkę. Przełożyć do miski z pozostałymi warzywami. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Dodać do pozostałych warzyw. Marchew obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Przełożyć do miski. Do warzyw wsypać 3 płaskie łyżki soli, wymieszać, odstawić na 2 godziny.
- Wodę wlać do garnka, dodać ocet, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Garnek wstawić na gaz, zagotować. Następnie wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Ponownie zagotować. Garnek zdjąć z ognia. Z warzyw odlać wodę (można pozostawić szklankę). Do umytych i osuszonych słoików na spód wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy i przełożyć sałatkę warzywną. Do słoików wlać zalewę octową. Gdyby zabrakło zalewy to dodać soku z warzyw. Słoiki zakręcić.
- Spód większego garnka wyłożyć bawełnianą ścierką, poukładać słoiki, wlać wody do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz, zagotować. Następnie zmniejszyć gaz i pasteryzować słoiki około 15 minut od momentu zagotowania wody. Lekko przestudzone słoiki wyjąć z garnka, ułożyć na bawełnianej ścierce dnem do góry. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Polecam wypróbować przepis na ogórki z pieprzem do słoików.
Pingback:Ogórki po kanadyjsku - Danka Pichci