Kotlety z cukinią i żółtym serem to pomysł na prosty, bezmięsny obiad. Do zrobienia takich kotletów, oprócz cukinii, wykorzystałam też marchew, ziemniaki, cebulę i czosnek, ale kompozycja warzyw może być inna. W zależności od tego, co mamy w lodówce. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki to robiąc kotlety z cukinią i żółtym serem, to do masy warzywnej można dodać kawałek drobno posiekanej papryczki chili. Chrupiące kotlety z cukinią i żółtym serem podane z ulubioną surówką stanowią samodzielny posiłek obiadowy, ale mogą być też dodatkiem do dań mięsnych. Świetnym dodatkiem do takich warzywnych kotletów będzie domowy sos czosnkowy lub tzatziki. Ja kotlety z cukinią i żółtym serem przygotowuję zazwyczaj w okresie wiosenno-letnim, ponieważ mam cukinię z własnego ogrodu, ale można je robić w ciągu całego roku.

Składniki na Kotlety z cukinią i żółtym serem:
- 1 młoda cukinia (około 400 g)
- 1 nieduża marchewka (100 g)
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 nieduża cebula
- 1 większy ząbek czosnku
- 80 g żółtego sera
- 1/2 pęczka koperku
- 1 duże jajko lub 2 mniejsze
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotletów
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki kuminu
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie Kotletów z cukinią i żółtym serem:
- Cukinię umyć, odkroić końcówki, zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć do miski z cukinią na tej samej tarce. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej do miski z pozostałymi składnikami. Do warzyw dodać łyżkę soli, wymieszać, pozostawić na 20 minut, aby warzywa puściły soki.
- Po tym czasie warzywa dokładnie w dłoniach odsączyć z nadmiaru soku.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski z odciśniętymi warzywami. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do miski z warzywami. Koperek umyć, drobno posiekać, dodać do pozostałych składników. Do miski dodać starty, żółty ser. Wbić jajka, dodać mąkę pszenną, 2 łyżki bułki tartej i pozostałe przyprawy (tj. ostrą paprykę w proszku, pieprz, wędzoną paprykę w proszku, kumin). Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Powinna ona być dosyć gęsta.
- Z tak przygotowanej masy warzywnej w dłoniach formować niewielkie kotlety, spłaszczyć je, obtoczyć w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego. Smażyć przygotowane kotlety z obu stron na złoty kolor (z każdej strony po 3-4 minuty, aby w środku warzywa nie były surowe). Usmażone kotlety przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Polecam wypróbować przepis na placki z cukinii.


