Ogórki po kanadyjsku to rodzaj korniszonów z dodatkiem czerwonej papryki i selera, przez co ogórki zyskują ciekawszy smak. Nie wiem, skąd wzięła się ich nazwa, ale pierwszy raz jadłam ogórki po kanadyjsku u koleżanki i od niej mam przepis, który trochę zmodyfikowałam. A mianowicie u koleżanki były to małe ogóreczki w całości, ja jednak miałam z ogrodu już tylko ogórki lekko krzywe i różnej wielkości, dlatego postanowiłam pokroić je w plasterki i w ten sposób u mnie ogórki po kanadyjsku to rodzaj sałatki. Pozostałe składniki i czynności są takie same. Robiąc ogórki po kanadyjsku przygotowujemy dwie zalewy. Pierwsza to jest solanka, w której wszystkie składniki moczymy przez 4 godziny. Następnie odsączamy z zalewy, układamy w słoikach i słoje napełniamy drugą zalewą (octową). Robiąc takie przetwory możemy też większe ogórki pokroić w słupki lub na pół – też będą dobre.

Składniki na Ogórki po kanadyjsku:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 czerwone papryki
- 3 cebule (około 300 g)
- 1 średniej wielkości seler
Solanka:
- 1/2 szklanki soli
- 4 szklanki wody
- Zalewa do słoików:
- 3 szklanki wody
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1 i 3/4 szklanki octu spirytusowego
- 3 łyżeczki gorczycy
- 10 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie Ogórków po kanadyjsku:
- Ogórki umyć, odkroić końcówki, pokroić do miski w cienkie plasterki. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Przełożyć do ogórków. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Dodać do miski z ogórkami. Selera obrać, zetrzeć do miski z ogórkami na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
- Przygotowanie solanki. Cztery szklanki wody wlać do garnka, dodać sól, wymieszać do rozpuszczenia soli. Solanką zalać warzywa w misce. Wymieszać. Pozostawić na 4 godziny, w międzyczasie kilka razy przemieszać.
- Przygotowanie zalewy. Do garnka wlać wodę, ocet spirytusowy, dodać gorczycę i ziele angielskie. Garnek wstawić na gaz, zagotować. Następnie wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Ponownie zagotować. Garnek zdjąć z ognia, pozostawić do przestudzenia.
- Po czterech godzinach odlać solankę. Sałatkę powkładać do umytych i osuszonych słoików. Słoiki zalać przestudzoną zalewą i zakręcić.
- Spód większego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą, poukładać zakręcone słoiki z sałatką. Wlać wody do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz, zagotować. Następnie zmniejszyć gaz i pasteryzować około 10 minut. Garnek zdjąć z ognia. Lekko przestudzone słoiki wyjąć i ułożyć na ścierce bawełnianej do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Składniki na sałatkę z ogórków i cukinii.
