Menu Zamknij

Zupa koperkowa

Koperek to jedno z moich ulubionych ziół i dodaję go do wielu potraw. Z racji tego, że zioło to mam z własnego ogrodu, dlatego mogę z niego korzystać w nieograniczonych ilościach i tak tym razem powstała zupa koperkowa. Można by stwierdzić, że jest to zupa jarzynowa z dodatkiem koperku. Zazwyczaj taką zupę gotuję w okresie wiosenno-letnim, kiedy pojawiają się młode warzywa. I właśnie z takich pierwszych, miękkich, smacznych wiosennych warzyw zupa koperkowa smakuje najlepiej. Oczywiście podstawą tej zupy, oprócz wspomnianych warzyw jest świeży, zielony koperek, którego nie należy żałować, bo to właśnie on nadaje zupie charakterystycznego smaku i stąd też nazwa zupa koperkowa. Jest ona delikatna w smaku, ale też smaczna i sycąca. Można ją podawać również z ryżem lub makaronem. Aromatyczna i smaczna zupa koperkowa to pomysł na wiosenno-letni obiad, chociaż można ją gotować w ciągu całego roku.

Zupa koperkowa

Składniki na Zupę koperkową:

  • 1 ćwiartka z kurczaka lub 4 skrzydełka
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 nieduża biała cebula
  • kawałek selera
  • duży pęczek koperku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
Zupa koperkowa

Przygotowanie Zupy koperkowej:

  1. Mięso z kurczaka umyć, włożyć do garnka. Wlać około 1 i 1/2 litra zimnej wody. Garnek wstawić na gaz, zagotować. Następnie zmniejszyć płomień. Zebrać szumowiny. Do gotującego się kurczaka dodać liść laurowy, ziele angielskie i około 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć i lekko uchylając pokrywkę gotować około 50 minut, aż mięso będzie miękkie.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać, umyć, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Pietruszkę umyć, obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Selera umyć, pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać masło, rozpuścić, kolejno dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać pokrojoną pietruszkę, seler i marchew. Smażyć około 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wsypać kurkumę, wymieszać. Z gotującego się wywaru wyjąć mięso, do garnka dodać podsmażone warzywa. Na patelnię wlać 1/4 gorącej wody, wypłukać, przelać do garnka z zupą. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niedużą kostkę, dodać do gotującej się zupy. Wsypać około 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Gotować około 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  3. Koperek umyć, drobno posiekać, dodać do zupy.
  4. Mięso oddzielić od kości, dodać do zupy. Gotować około 5 minut. Na koniec wlać do zupy śmietankę, wymieszać, zagotować, spróbować i ewentualnie doprawić. Jeżeli chcemy, aby zupa była gęściejsza to można ją zagęścić łyżką mąki pszennej z dwoma łyżkami gęstej, kwaśnej śmietany 12% (należy najpierw mogę rozrobić ze śmietaną, dodać kilka łyżek ciepłej zupy, wymieszać i powoli wlewać do garnka z zupą cały czas mieszając, zagotować).
  5. Polecam wypróbować przepis na zupę meksykańską z kurczakiem.
Zupa koperkowa
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *