Orzechowiec to dwa blaty kruchego ciasta miodowego przełożone masą budyniową, a na wierzchu z prażonymi włoskimi orzechami. Robi się je szybko, a najlepiej smakuje po dwóch lub trzech dniach. Zrobiłam je na Święta Bożego Narodzenia, ponieważ orzechy świetnie komponują się z tym klimatem. Ciasto to sprawdzi się również na inne okazje, polecam! 🙂
Składniki na blaszkę o wymiarach 24×36 cm.
Składniki na ciasto:
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu
Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 200 g masła
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
Warstwa orzechowa:
- 250 g orzechów włoskich
- 5 łyżek cukru
- 75 g masła
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
1. Mąkę z sodą przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier i miód. Wszystko razem dokładnie posiekać, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć na około 15 minut do lodówki.
2. Przygotować warstwę orzechową. Masło z cukrem i miodem włożyć do rondla. Wstawić na gaz i podgrzewać do momentu, aż się cukier rozpuści. Orzechy posiekać, dodać do rondla i gotować ciągle mieszając aż orzechy będą pokryte masłem. Zdjąć z ognia.
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z lodówki, rozwałkować (można wałkować na papierze i z papierem przełożyć na blachę) i przełożyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 10 minut. Wyjąć i zostawić do ostudzenia. Drugą część ciasta też rozwałkować, włożyć na blachę i nałożyć na nią warstwę orzechową. Piec 10-15 minut w temperaturze 180 st.C. Wyjąć i zostawić do przestudzenia.
4. Przygotować masę budyniową. Cukier z 2 szklankami mleka wlać do rondla i wstawić na gaz. W pozostałym mleku rozmieszać budynie i przelać do gotującego się mleka. Gotować około 2-3 minut, aż zaczną pokazywać się bąbelki. Ciągle mieszać, aby nie powstały grudki. Ugotowany budyń odstawić do wystudzenia.
5. Miękkie masło przełożyć do miski i utrzeć, następnie dodawać po łyżce budyniu. Cały czas ucierać do wyczerpania budyniu.
6. Na ciasto bez warstwy orzechowej wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej dobę.
Ale apetycznie wygląda.
http://www.natalia-i-jej-świat.pl
Jaki dužy budyń na 0,5 czy 0,75 l mleka?
Budyn na 0,5 litra mleka
Zrobiłam na święta. Wyszło pyszne ��. Tylko ja orzechy zmielilam na bardzo drobne 🙂
Robiłam kilka razy bo jest bardzo smaczny i bardzo szybko znika z talerza
Ja robię 3blaty ciasta i krem z masła i kaszy manny.Pycha
A na jaką blaszke jest ten przepis
24×36
Pingback:Ciasto Orzechowa Dama - Danka Pichci
Pingback:Miodownik - Danka Pichci