Menu Zamknij

Miodownik

Miodownik to ciasto znane od lat, chociaż obecnie trochę zapomniane. Jest to ciasto wielowarstwowe składające się z miodowych blatów przełożonych kremem z kaszy manny. Miodownik to wypiek, który kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia, ale można go też upiec bez żadnej okazji. Delikatny, puszysty krem z kaszy manny zwany kremem grysikowym świetnie komponuje się z miodowymi blatami i nadaje ciastu lekkości. Miodownik to taki deser, który należy przygotować na 2 lub 3 dni przed planowanym podaniem. Zabieg ten jest konieczny po to, aby kruche blaty ciasta miodowego po posmarowaniu kremem zmiękły. Wbrew pozorom Miodownik nie jest trudny, jedynie trochę pracochłonny, ponieważ trzeba upiec oddzielnie cztery ciasta, ale za to krem robi się szybko. Wierzch ciasta można też udekorować posiekanymi orzechami lub płatkami migdałów.

Miodownik

Składniki na blaszkę o wymiarach 23×38 cm.

Składniki na Miodownik:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 120 g schłodzonego masła

Krem grysikowy:

  • 4 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 10 łyżek kaszy mannej
  • 250 g masła

Polewa czekoladowa:

  • 80 g gorzkiej czekolady lub deserowej
  • 4-5 łyżek mleka

Dodatkowo:

  • 2 garście orzechów włoskich
  • 1 mały słoiczek powideł śliwkowych
Miodownik

Przygotowanie Miodownika:

  1. Przygotowanie ciasta. Mąkę z sodą przesiać do miski. Dodać masło i cukier. Posiekać nożem lub siekaczką, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać jajka i miód. Dłońmi zagnieść gładkie jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 4 równe części. Trzy części zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki. Jedną część rozwałkować na blacie podsypanym mąką na cienki blat o wymiarach blachy. Ciasto włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 10 minut (do lekkiego zrumienienia). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. W ten sam sposób postępować z pozostałymi trzema częściami ciasta. Wszystkie blaty ciasta ostudzić.
  2. Przygotowanie kremu grysikowego. Do rondla wlać mleko, dodać kaszę manną. Garnek wstawić na gaz i ciągle mieszając, aż kasza będzie gęsta i zacznie się bąblić. Garnek zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia.
  3. Miękkie masło przełożyć do miski. Dodać cukier puder i zmiksować na puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i do kremu dodawać po 2 łyżki przestudzonej kaszy. Miksować do połączenia składników, aż powstanie gładki, gęsty krem. Krem podzielić na 3 części.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć jeden upieczony blat. Posmarować 1/3 kremu. Przykryć kolejnym blatem. Posmarować następną porcją kremu. Przykryć ciastem i posmarować ostatnią porcją kremu. Przykryć blatem ciasta. Wierzch ciasta posmarować powidłami.
  5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mleko w kubku z pokruszoną czekoladą podgrzewać na gazie (nie zagotować). Płynną, przestudzoną czekoladą posmarować wierzch ciasta. Następnie posypać posiekanymi orzechami. Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na całą noc.
  6. Polecam wypróbować przepis na Orzechowiec.
Miodownik
Miodownik
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Ciasto Balladyna - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *