Menu Zamknij

Sałatka z tortellini i jajkiem

Miałam w lodówce opakowanie pierożków tortellini z krótkim terminem ważności, więc musiałam coś z nich zrobić. Często te włoskie pierożki przygotowuję na obiad z różnymi sosami, ale tym razem postanowiłam zrobić coś na kolację. Ugotowałam i ostudziłam pierożki, dodałam kilka składników, które miałam w domu i w ten sposób powstała sałatka z tortellini i jajkiem. Smaków tortellini jest wiele, a ja wykorzystałam te z nadzieniem prosciutto, ale każdy może dodać swoje ulubione. Moja sałatka z tortellini i jajkiem, oprócz podstawowych składników, zawiera również ogórki konserwowe, czerwoną paprykę, szczypiorek oraz majonez i przyprawy. Jeżeli chcecie, aby sałatka była mniej kaloryczna to dwie łyżki majonezu można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, powstanie w ten sposób sos majonezowo-jogurtowy, którym polewamy sałatkę. Przy tego typu daniach możemy ze składnikami kombinować na różne sposoby i komponować sałatki dopasowując składniki pod własne kubki smakowe. Sałatka z tortellini i jajkiem jest dość szybka do zrobienia i sprawdzi się na zwykłą kolację, możemy ją również zaserwować na spotkaniu ze znajomymi lub rodzinnej imprezie.

Sałatka z tortellini i jajkiem

Składniki na Sałatkę z tortellini i jajkiem:

  • 1 opakowanie (250 g) tortellini z ulubionym nadzieniem
  • 3 nieduże ogórki konserwowe
  • 3 jajka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
Sałatka z tortellini i jajkiem

Przygotowanie Sałatki z tortellini i jajkiem:

  1. Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać na sitku zimną wodą i pozostawić do ostudzenia.
  2. Jajka włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli, garnek wstawić na gaz i gotować około 6 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia, odlać gorącą wodę. Jajka postukać, zalać zimną wodą, pozostawić do ostudzenia i obrać.
  3. Zimne jajka pokroić w kostkę i przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
  4. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę i przełożyć do miski z jajkami.
  5. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników.
  6. Szczypiorek opłukać, osuszyć, pokroić i dodać do sałatki.
  7. Do miski przełożyć przestudzone tortellini, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Miskę przykryć i włożyć do lodówki na 15 minut, aby smaki się przegryzły.
  8. Polecam wypróbować przepis na sałatkę z tortellini i rukolą.
Sałatka z tortellini i jajkiem
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *