Miałam w lodówce opakowanie pierożków tortellini z krótkim terminem ważności, więc musiałam coś z nich zrobić. Często te włoskie pierożki przygotowuję na obiad z różnymi sosami, ale tym razem postanowiłam zrobić coś na kolację. Ugotowałam i ostudziłam pierożki, dodałam kilka składników, które miałam w domu i w ten sposób powstała sałatka z tortellini i jajkiem. Smaków tortellini jest wiele, a ja wykorzystałam te z nadzieniem prosciutto, ale każdy może dodać swoje ulubione. Moja sałatka z tortellini i jajkiem, oprócz podstawowych składników, zawiera również ogórki konserwowe, czerwoną paprykę, szczypiorek oraz majonez i przyprawy. Jeżeli chcecie, aby sałatka była mniej kaloryczna to dwie łyżki majonezu można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, powstanie w ten sposób sos majonezowo-jogurtowy, którym polewamy sałatkę. Przy tego typu daniach możemy ze składnikami kombinować na różne sposoby i komponować sałatki dopasowując składniki pod własne kubki smakowe. Sałatka z tortellini i jajkiem jest dość szybka do zrobienia i sprawdzi się na zwykłą kolację, możemy ją również zaserwować na spotkaniu ze znajomymi lub rodzinnej imprezie.
Składniki na Sałatkę z tortellini i jajkiem:
- 1 opakowanie (250 g) tortellini z ulubionym nadzieniem
- 3 nieduże ogórki konserwowe
- 3 jajka
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie Sałatki z tortellini i jajkiem:
- Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać na sitku zimną wodą i pozostawić do ostudzenia.
- Jajka włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli, garnek wstawić na gaz i gotować około 6 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia, odlać gorącą wodę. Jajka postukać, zalać zimną wodą, pozostawić do ostudzenia i obrać.
- Zimne jajka pokroić w kostkę i przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
- Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę i przełożyć do miski z jajkami.
- Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników.
- Szczypiorek opłukać, osuszyć, pokroić i dodać do sałatki.
- Do miski przełożyć przestudzone tortellini, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Miskę przykryć i włożyć do lodówki na 15 minut, aby smaki się przegryzły.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę z tortellini i rukolą.
Pingback:Sałatka makaronowa z brokułem i boczkiem - Danka Pichci
Pingback:Sałatka z tortellini i kurczakiem - Danka Pichci