Menu Zamknij

Ciasto Balladyna

Ciasto Balladyna to pyszny deser składający się z kilku warstw, które świetnie ze sobą współgrają. Jest to ciemny biszkopt, warstwy serowe oraz kajmak przełożony herbatnikami. Na wierzchu ciasta znajdują się maliny zatopione w galaretce o tym samym smaku. Pomimo iż do ciasta został dodany słodki kajmak to ciasto Balladyna nie jest zbyt słodkie, ponieważ malinowa galaretka z owocami przełamują jego słodycz. Ciasto Balladyna to super deser, który przygotować możemy na imieniny, spotkania ze znajomymi, a także na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Zrobienie tego deseru może wydawać się trudne, ale tak nie jest, a całość smakuje wyśmienicie. Ciasto Balladyna ma jeden minus, a mianowicie nie można go spróbować bezpośrednio po zrobieniu, ponieważ musi spędzić kilka godzin w lodówce.

Ciasto Balladyna

Składniki na blaszkę o wymiarach 23×28 cm.

Składniki na Ciasto Balladyna:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 700 g twarogu z wiaderka
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • 2 galaretki o smaku malinowym
  • 400 g malin
  • 1 puszka (400 g) masy kajmakowej
  • 250 g herbatników maślanych
  • 750 ml gorącej wody
Ciasto Balladyna

Przygotowanie Ciasta Balladyna:

  1. Przygotowanie biszkoptu. Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli. Zmiksować na wysokich obrotach miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier. Miksować do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się szklista. Zmniejszyć obroty miksera. Dodawać po 1 żółtku. Następne żółtko dodawać po wchłonięciu przez masę poprzedniego. Odłożyć mikser. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiać. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Cały czas delikatnie mieszać szpatułką do połączenia składników. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej przygotowane ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.
  2. Galaretki wsypać do rondelka. Zalać przegotowaną, gorącą wodą. Odstawić do przestudzenia, ale nie całkowitego stężenia.
  3. Żelatynę przesypać do szklanki. Zalać gorącą wodą (nie wrzątkiem). Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.
  4. Schłodzoną śmietankę przelać do miski. Ubić na sztywno.
  5. Twaróg przełożyć do osobnego naczynia. Zmiksować z cukrem pudrem. Cały czas miksując wlewać strumieniem przestudzoną żelatynę. Następnie do masy twarogowej przełożyć ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać szpatułką.
  6. Przestudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół na dwa cienkie blaty. Usunąć papier do pieczenia. Blaszkę wyłożyć ponownie papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Włożyć jeden blat biszkoptu. Rozsmarować 1/2 masy twarogowej. Następnie wyłożyć warstwę herbatników. Na herbatniki rozsmarować masę kajmakową. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Następnie rozsmarować pozostałą masę twarogową. Przykryć drugim blatem biszkoptu i delikatnie docisnąć. Na wierzchu ułożyć umyte oraz osuszone maliny i zalać tężejącą galaretką. Ciasto Balladyna przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  7. Polecam wypróbować przepis na Miodownik.
Ciasto Balladyna
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Ciasto Makowa Panienka - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *