Nieodzownym elementem świąt Bożego Narodzenia są ryby. Można je usmażyć w panierce na patelni, zrobić zapiekankę albo przygotować w formie ryby po grecku lub japońsku. Ja tym razem mam dla was przepis na kotlety rybne, które przygotowałam z tuńczyka. Kotlety rybne to doskonały pomysł na zbliżające się święta Bożego Narodzenia i nie tylko. Możemy je podać bez okazji na obiad w towarzystwie surówki i z ulubionym sosem. Idealnie doprawione kotlety rybne smakują po prostu wyśmienicie. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, dlatego warto pomyśleć o skorzystaniu z tego przepisu na kotlety rybne. Przyznam, że ja i moja rodzinka jesteśmy fanami ryb w każdej postaci, więc takie kotlety rybne bardzo nam zasmakowały. Robię je bardzo często, ponieważ jest to także super pomysł na obiad. Takie kotleciki z pewnością zasmakują nie tylko starszym, ale i młodszym smakoszom.

Składniki na Kotlety rybne:
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (130 g po odsączeniu)
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 papryczki chili (opcjonalnie)
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie Kotletów rybnych:
- Ciepłe ziemniaki podusić widelcem lub przepuścić przez praskę. Pozostawić do ostudzenia.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy. Przełożyć do miseczki. Rozdrobnić widelcem. Dodać posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką w proszku. Papryczkę chili drobno posiekać. Dodać do tuńczyka. Całość razem wymieszać do połączenia składników. Dodać przestudzone ziemniaki i bułkę tartą. Ponownie dokładnie wymieszać łyżką lub ręką wyrobić na jednolitą masę.
- Zwilżonymi dłońmi formować nieduże kotleciki. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju rzepakowego i smażyć przygotowane kotlety z każdej strony na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Można je podawać z ulubioną surówką i sosem.
- Polecam wypróbować przepis na rybę po grecku oraz rybę po japońsku.
