Menu Zamknij

Śledzie w oleju z żurawiną

Dzisiejsza moja propozycja to połączenie słonych śledzi ze słodką żurawiną i ostrą cebulą. Połączenie takie może niektórym wydać się dziwne, ale muszę przyznać że śledzie takie smakują wybornie. Tym bardziej, że robi się je bardzo szybko i można przechowywać w lodówce kilka dni. Polecam jako przekąskę na różnego rodzaju imprezy i nie tylko! 🙂

Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych a’la matias
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 nieduże cebule
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej rzepakowy
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego


Przygotowanie:
1. Śledzie przełożyć do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić na 2-3 godziny. 
2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki lub piórka. Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut
3. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć, pokroić na paski o grubości 1,5-2 cm. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i octem balsamicznym. Wymieszać. 
4. Żurawinę odsączyć z wody. 
5. Na dnie słoika ułożyć porcję cebuli, na to porcję śledzi, trochę żurawiny, dodać ziele angielskie i liście laurowe, następnie cebulę, śledzie i tak warstwowo do wykorzystania składników. Na wierzchu powinna być cebula. Całość zalać olejem. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 dni.


Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *