Menu Zamknij

Ciasto Orzechowa Dama

Ciasto Orzechowa Dama to pomysł na słodki deser, który przygotujemy bez użycia piekarnika. Przy takim cieście nie ma obawy, że coś pójdzie nam nie tak, to znaczy zrobi się zakalec lub ciasto się nie dopiecze albo spali, itp. Jedynym minusem ciasta Orzechowa Dama jest to, że po jego zrobieniu trzeba odczekać kilka godzin, aby można było je skosztować. Ciasto Orzechowa Dama składa się z kilku warstw herbatników jasnych i ciemnych, które przełożone są kremem budyniowym i kajmakiem, a na wierzchu znajduje się puszysta masa śmietanowa posypana dużą ilością posiekanych orzechów włoskich. Tak przygotowane ciasto Orzechowa Dama na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom tego typu słodkości. Deser jest miękki, puszysty, prezentuje się ładnie na talerzu, czyli jest idealny na różnego rodzaju przyjęcia. Z kolei orzechy włoskie nawiązują do świąt Bożego Narodzenia, więc ciasto Orzechowa Dama możemy również przygotować na te uroczyste święta.

Ciasto Orzechowa Dama

Składniki na blaszkę o wymiarach 23×28 cm.

Składniki na Ciasto Orzechowa Dama:

Krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
  • 150 g masła

Krem śmietankowy:

  • 500 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej, przegotowanej wody

Dodatkowo:

  • 1 puszka (460 g) masy kajmakowej
  • 210 g herbatników jasnych
  • 120 g herbatników ciemnych
  • 120 g łuskanych orzechów włoskich
Ciasto Orzechowa Dama

Przygotowanie Ciasta Orzechowa Dama:

  1. Pół szklanki mleka odlać do kubka. Pozostałe mleko przelać do rondla, dodać cukier i cukier wanilinowy. Garnek wstawić na gaz i zagotować. Do mleka w kubku wsypać proszki budyniowe, dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlewać powoli masę budyniową, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować przez chwilę, aż budyń zgęstnieje i zacznie się bąblić. Garnek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  2. Miękkie masło przełożyć do miski i zmiksować na puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Miksować do połączenia składników i uzyskania gładkiego kremu.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę jasnych herbatników, rozsmarować połowę masy kajmakowej. Ułożyć kolejną warstwę jasnych herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę budyniową i równo rozsmarować. Przykryć ciemnymi herbatnikami i posmarować pozostałym kajmakiem.
  4. Żelatynę rozpuścić i dokładnie wymieszać w gorącej wodzie, pozostawić do przestudzenia, ale nie zgęstnienia. Schłodzoną śmietankę przelać do wysokiego naczynia. Dodać cukier puder i ubić na sztywno. Następnie dodać przestudzoną i płynną żelatynę. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Masę śmietanową wyłożyć na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarować.
  5. Orzechy włoskie posiekać (niezbyt drobno), przełożyć na suchą patelnię i uprażyć do lekkiego zrumienienia. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Przestudzone orzechy brać porcjami do ręki i pocierać między sobą w celu pozbycia się skórki. Następnie orzechami udekorować wierzch ciasta lekko wciskając w śmietanę. Ciasto przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki, aby herbatniki zmiękły i śmietana stężała.
  6. Polecam wypróbować przepis na orzechowiec.
Ciasto Orzechowa Dama
Ciasto Orzechowa Dama
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *