Menu Zamknij

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku to kolejny pomysł na przygotowanie tych cienkich placków smażonych na patelni. Zazwyczaj naleśniki podajemy z dżemem, nutellą lub serem, ale coraz częściej sięgamy po inne rozwiązania i tak bardzo popularne są naleśniki ze szpinakiem lub porem i pieczarkami. Dzisiaj mam dla was przepis na naleśniki po meksykańsku. Nadzienie do nich jest zrobione z podsmażonego mięsa mielonego z dodatkiem kukurydzy i czerwonej fasoli. Naleśniki po nałożeniu na nie farszu i zawinięciu układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy bez przykrycia w piekarniku. Przygotowanie tego dania jest nieco pracochłonne, ale efekt końcowy jest wart czasu poświęconego na jego zrobienie. Naleśniki po meksykańsku możemy przygotować dzień wcześniej, a potem tylko zapiec w piekarniku i obiad gotowy. Do farszu można dodać odrobinę chili lub pieprzu cayenne, jeżeli lubimy bardziej pikantne smaki.

Naleśniki po meksykańsku

Składniki na Naleśniki po meksykańsku:

  • 5 naleśników
  • 150 g żółtego tartego sera
  • 250 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka (170 g) kukurydzy
  • 1 puszka (170 g) czerwonej fasoli
  • 1/3 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sos pomidorowy:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g pomidorów krojonych z puszki
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
Naleśniki po meksykańsku

Przygotowanie Naleśników po meksykańsku:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać pokrojoną cebulę. Lekko zrumienić. Następnie dodać mielone mięso. Smażyć około 8-10 minut ciągle mieszając. Następnie dodać przyprawy (tj. słodką i ostrą paprykę w proszku, kurkumę, kmin rzymski, sól i pieprz), wymieszać, wlać 1/3 szklanki gorącej wody lub bulionu. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 5 minut.
  2. Fasolkę odsączyć z zalewy, przepłukać gorącą wodą, odcedzić i przełożyć na patelnię. Kukurydzę przełożyć na sitko. Przepłukać zimną wodą. Przełożyć na patelnię. Całość wymieszać, gotować bez przykrycia przez około 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.
  3. W rondelku podgrzać łyżkę oleju, dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Wlać pomidory i doprawić solą, pieprzem, cukrem. Wymieszać. Gotować około 8 minut bez przykrycia.
  4. Na każdym naleśniku wyłożyć porcję farszu, posypać startym, żółtym serem (zostawić 2 łyżki sera do posypania całej zapiekanki). Naleśniki zwinąć w rulon. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posmarować sosem pomidorowym. Wierzch posypać startym, żółtym serem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 25 minut.
  5. Polecam wypróbować przepis na naleśniki z porem.
Naleśniki po meksykańsku
Naleśniki po meksykańsku
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *