Wiele osób twierdzi, że nie lubi szpinaku chociaż nigdy go nie próbowali. Tak też było i u mnie do momentu, gdy córka namówiła mnie na zrobienie naleśników ze szpinakiem. Okazało się, że to warzywo odpowiednio doprawione może być bardzo smaczne. Od tej pory gości on u mnie dość często i nie tylko z naleśnikami 😉
- 2 jajka
- 1,5 szkl. mąki
- ok. 2 szkl. mleka
- szczypta soli
- 400g mrożonego szpinaku
- 125 g sera feta
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Jajka, mąkę i mleko wymieszać, dodać szczyptę soli.
2. Szpinak rozmrozić.
3. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko podsmażyć. Następnie dodać rozmrożony szpinak. Poddusić przez 5-10 minut, dodać pokruszony ser feta, doprawić solą i pieprzem i odparować aż zgęstnieje.
4. Na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię nabierką wylać porcję ciasta. Smażyć przez chwilę aż od spodu zacznie się rumienić, następnie przewrócić na drugą stronę i podsmażyć. Tak samo postępować z resztą ciasta.
5. Usmażone naleśniki posmarować przygotowanym szpinakiem, zawinąć.
uwielbiam naleśniki ze szpinakiem.
Jako Dodatek sos czosnkowym ?
Super przepis, przepyszne naleśniki.Wczoraj na kolację, a dzisiaj znowu na śniadanie! Najlepsze, ale z mąką orkiszową i koniecznie z pikantnym sosem czosnkowym.
Pingback:Naleśniki po meksykańsku - Danka Pichci