Menu Zamknij

Naleśniki ze szpinakiem

Wiele osób twierdzi, że nie lubi szpinaku chociaż nigdy go nie próbowali. Tak też było i u mnie do momentu, gdy córka namówiła mnie na zrobienie naleśników ze szpinakiem. Okazało się, że to warzywo odpowiednio doprawione może być bardzo smaczne. Od tej pory gości on u mnie dość często i nie tylko z naleśnikami 😉

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1,5 szkl. mąki
  • ok. 2 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 400g mrożonego szpinaku
  • 125 g sera feta
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Jajka, mąkę i mleko wymieszać, dodać szczyptę soli.

2. Szpinak rozmrozić.
3. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko podsmażyć. Następnie dodać rozmrożony szpinak. Poddusić przez 5-10 minut, dodać pokruszony ser feta, doprawić solą i pieprzem i odparować aż zgęstnieje.
4. Na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię nabierką wylać porcję ciasta. Smażyć przez chwilę aż od spodu zacznie się rumienić, następnie przewrócić na drugą stronę i podsmażyć. Tak samo postępować z resztą ciasta.
5. Usmażone naleśniki posmarować przygotowanym szpinakiem, zawinąć.
Opublikowany wObiad

4 Komentarze

  1. Weronika

    Super przepis, przepyszne naleśniki.Wczoraj na kolację, a dzisiaj znowu na śniadanie! Najlepsze, ale z mąką orkiszową i koniecznie z pikantnym sosem czosnkowym.

  2. Pingback:Naleśniki po meksykańsku - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *