Założę się, że każdy robi na Wielkanoc babkę. Co roku jakichś nowych przepisów, których jest sporo i ciężko wybrać ten właściwy. Mój dołącza do tej kolekcji i mogę szczerze zapewnić, że wybierając mój pomysł na babkę na pewno was on nie zawiedzie. Przygotowuję ją nie tylko z okazji świąt, ale też gdy mam po prostu na nią ochotę, ponieważ jest bardzo pyszna. Gorąco polecam!
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 250g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, cukier i margarynę zmiksować na puszystą masę. Miksując dodać kartoflankę, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem i sok z cytryny, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
2. Formę do babki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą lub mąką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki.
3. Babkę piec 50 minut w temperaturze 180st.C. (do suchego patyczka)
4. Upieczoną babkę można polać lukrem i udekorować migdałami i suszonymi owocami lub posypać cukrem pudrem.