Menu Zamknij

Sałatka z burakiem i fetą

Zielone liście ulubionej sałaty, słodkie buraki, chrupiące, uprażone orzechy, słony ser feta i lekko pikantne podsmażone kawałki filetu z kurczaka to produkty, z których została zrobiona sałatka z burakiem i fetą. Całość po ułożeniu na półmisku bezpośrednio przed podaniem skropiona jest sosem miodowo-musztardowym, ale może to być też ocet balsamiczny. Ładnie prezentująca się na talerzu, kolorowa sałatka z burakiem i fetą zachęca do jej spróbowania. Buraki do przygotowania sałatki możemy kupić w sklepie już ugotowane, wówczas zrobienie jej zajmie nam niewiele czasu. Prosta i smaczna sałatka z burakiem i fetą to świetny pomysł nie tylko na różnego rodzaju przyjęcia rodzinne, ale również na zwykłą kolację.

Sałatka z burakiem i fetą

Składniki na Sałatkę z burakiem i fetą

  • 50 g mixu sałat (u mnie liście botwinki, szpinaku, rukoli) lub inne ulubione liście
  • 2 nieduże buraki
  • 120 g sera feta
  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sos miodowo-musztardowy:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej (lub innej)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz do smaku
Sałatka z burakiem i fetą

Przygotowanie Sałatki z burakiem i fetą:

  1. Buraki włożyć do garnka, wlać wodę tak, aby przykrywała całe buraki. Garnek przykryć, wstawić na gaz i ugotować buraki do miękkości. Garnek zdjąć z ognia, wylać ciepłą wodę i pozostawić buraki do ostygnięcia. Buraki można też zawinąć w folię spożywczą i upiec w piekarniku w temperaturze 180st.C. przez godzinę (do miękkości)
  2. Mięso umyć, osuszyć, usunąć zbędne błonki. Pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać przyprawę gyros, miód i wymieszać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego, dodać zamarynowane mięso. Podsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Następnie wsypać sezam, chwilę jeszcze podsmażyć do zrumienienia ziaren i wymieszać, aby kawałki kurczaka były obtoczone w sezamie. Mięso przełożyć na talerz i pozostawić do wystudzenia.
  3. Składniki sosu (tj. olej rzepakowy, płynny miód, musztardę miodową, ocet jabłkowy) umieścić w słoiczku. Dodać szczyptę pieprzu i ewentualnie soli (niedużo, bo ser feta jest dość słony). Słoiczek zakręcić i kilka razy energicznie wstrząsnąć do połączenia składników.
  4. Zimne buraki obrać, pokroić w kostkę.
  5. Rozgrzać patelnię, wsypać obrane orzechy włoskie i podsmażyć chwilę do lekkiego zrumienienia. Orzechy zdjąć z patelni i zostawić do ostudzenia.
  6. Na większym talerzu lub półmisku rozłożyć liście. Następnie na liściach ułożyć pokrojone w kostkę buraczki, pokrojony w kostkę ser feta, ostudzone mięso. Tak przygotowany talerz z sałatką posypać uprażonymi orzechami włoskimi. Przed podaniem polać przygotowanym sosem miodowo-musztardowym.
  7. Polecam wypróbować przepis na carpaccio z buraka.
Sałatka z burakiem i fetą
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *