Sałatka z surimi i porem jest bardzo smaczna, a zrobienie jej nie wymaga wiele pracy. Przygotujemy ją dosłownie w kilka minut. Jedynym składnikiem sałatki, który musimy gotować są jajka, ale to nie zajmuje dużo czasu. W tym samym czasie, kiedy gotują się jajka, możemy przygotować sobie i pokroić pozostałe składniki sałatki, a na końcu dodać ugotowane, ostudzone, pokrojone jajka. Pozostaje już tylko wszystko razem wymieszać, doprawić i sałatka z surimi i porem jest gotowa. Taka sałatka z surimi i porem sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach, a także bez okazji na kolację czy śniadanie. Można też ją zapakować w pudełeczko i zabrać jako drugie śniadanie do pracy.
Składniki na Sałatkę z surimi i porem:
- 200 g paluszków surimi
- 3 jajka
- około 150 g pora (biała część)
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 zielonego ogórka szklarniowego
- 3 łyżki majonezu
- 100 g żółtego sera w kawałku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie Sałatki z surimi i porem:
- Jajka włożyć do garnka, zalać wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek wstawić na gaz, zagotować i gotować około 5 minut. Następnie garnek zdjąć z ognia, wylać gorącą wodę. Jajka postukać i zalać zimną wodą. Pozostawić do ostudzenia. Ostudzone jajka obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, w której będziemy robić sałatkę.
- Pora oczyścić, opłukać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Przełożyć na sitko i przepłukać wrzątkiem. Dobrze odsączyć i przełożyć do miski z jajkiem.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać zimną wodą, przełożyć do miseczki z pozostałymi składnikami.
- Ser pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki.
- Ogórka umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do sałatki.
- Paluszki surimi wyjąć z folii, pokroić w kostkę. Dodać do pozostałych składników.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do miski z sałatką.
- Do sałatki dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Miseczkę przykryć i włożyć do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę z surimi i kukurydzą.